Ny vri i kampen mot mobbing

Manifestet mot mobbing skrotes. Kampen mot mobbing i barnehage og skole skal nå erstattes med Partnerskap mot mobbing.

I morgen (9. oktober) har Kunnskapsdepartementet innkalt partene i skolen til drøfting av en ny og mer effektiv avtale om bekjemping av mobbing. Møtet tar utgangspunkt i den offentlige utredninga som fylkesmann Øystein Djupedal har ledet, og som ble lagt fram i mars. I utredninga (NOU 2015:2) «Å høre til. Virkemidler for et trygt psykososialt skolemiljø» blir det foreslått å erstatte Manifest mot mobbing med et nytt forpliktende partnerskap mellom Kunnskapsdepartementet, fagforeningene, foreldreorganisasjonene, Sametinget og KS.

Forslaget har vært på høring. Ifølge departementet kom det ikke fram store motforestillinger mot å skrote manifestet mot mobbing til fordel for et mer forpliktende nasjonalt partnerskap.

Manifest mot mobbing har hatt varighet fra to til fire år. Departementet antyder at partnerskapet skal ha en varighet på inntil ti år.


Heises opp i statsbudsjettet

I forslag til statsbudsjett 2016 legger regjeringa vekt på at barn skal ha et trygt og inkluderende barnehage- og skolemiljø. I Kunnskapsdepartementets budsjettforslag tas det til orde for en systematisk tilnærming til mobbeproblematikken. Det skal bli lagt vekt på tiltak som virker raskt.

Regjeringas har mål og visjoner om at mobbing ikke skal forekomme. Det skal nytte å si ifra. Regelverket skal være til nytte. Barnehage- og skoleeierne er avgjørende for at de ansatte får nødvendig kompetanse og at barn og unge skal stå i sentrum.


Endringer i lov- og regelverk

I budsjettforslaget sitt viser departementet til at Djupedal-utvalget foreslår ei rekke større endringer i regelverket, blant annet i kapittel 9a i Opplæringslova om å sikre det psykososiale miljøet til elevene, etablering av ny klagesaksgang med Barneombudet som første instans og ei ny skolemiljøklagenemnd som andre instans. I tillegg foreslår utvalget ei rekke mindre endringer og presiseringer i Opplæringslova

Endringsforslag blir sendt på høring våren 2016. Det vil bli lagt på at det skal nytte å melde fra om mobbing. Skoler, barnehager og de tilsatte får kompetanse og virkemiddel som gjør at det raskere blir slått ned på mobbing.


Mobbeportal

I statsbudsjettet for 2016 foreslår regjeringa etablering av en ny portal på Internett som skal gjøre det enklere for barn, unge og foreldre å finne informasjon om tiltak mot mobbing.

 

Powered by Labrador CMS