Få mobbere flyttes til tross for lovendring

I 2019 ble loven endret slik at det skulle bli enklere å flytte elever som mobber. Likevel er det svært få mobbere som flytter skole.

For to år siden ble det mulig for fylkeskommuner å vedta skolebytte for elever i videregående opplæring. Det ble også gjort en språklig endring i lovteksten som skulle kunne pålegge mobbere å bytte skole, skriver Aftenposten. Endringen innebar at før 2019 skulle skolen ha prøvd andre tiltak; etter 2019 var det nok at skolen hadde vurdert andre tiltak.

Men dette har ikke hatt noen innvirkning på antall elever som flyttes fordi de har mobbet andre.

En rundspørring avisa har gjort blant Norges fem største kommuner og samtlige av landets fylkeskommuner, om hvor mange mobbere som har vært flyttet siden lovendringene i 2017 og 2019, er svaret tre. Disse tre tilfellene skjedde på grunnskolenivå. Ingen elever i videregående er flyttet.

Førsteamanuensis ved Læringsmiljøsenteret i Stavanger, Grete S. Vaaland, sier det er bra at loven er endret.

– Det viktigste er at mobbingen slutter. Det er ikke bare viktig for den som blir utsatt for mobbing, men også for den som mobber. Det er skadelig for barns utvikling å praktisere en slik adferd, sier hun.

Slemme og snille

Hun legger til at det er feil å flytte på mobbeofre.

– I prinsippet er det helt sprøtt! Men noen ganger, ved grove tillitsbrudd og mange vonde minner, kan det være til det beste for barnet. Men det skal ikke være slik at skoler fortsetter å eksportere «mobbeofre» fordi de mener det er best for dem, sier hun til avisa.

Les: Mobbeofre tror det er deres feil

Det samme sier Bodil Jenssen Houg. Hun er ombud for barn og unge i Viken fylkeskommune.

– Det er sjeldent så enkelt at her er noen slemme, her er noen snille. Det handler ofte om en kultur. Noen ganger skifter rollene. Andre ganger er hele klassen involvert i mobbingen av en elev. Da vil det ikke hjelpe å flytte et par, sier hun. I tillegg sier hun at det å tvinge noen til å bytte skole er et svært inngripende tiltak. Det barnet som mobber andre, har også rettigheter.

Heller ikke mobbeombudet i Oslo, Kjerstin Owren, mener det er klokt å flytte dem som mobber andre.

– Jeg tror ikke trusselen om skolebytte vil fungere. Problemene ligger i skolens kultur.

Powered by Labrador CMS