Full støtte blant elever i Trondheim for at (f. h.) søsknene Yasin Abbasi (20) og Ehsan Abbasi (15) skal få bli. Mona Elfareh (i midten) holdt appell for skole-venninnen Taibah (18) (nr. 2 fra v.). Til v. Silje Sliper fra demonstrasjonskomiteen. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen
Full støtte blant elever i Trondheim for at (f. h.) søsknene Yasin Abbasi (20) og Ehsan Abbasi (15) skal få bli. Mona Elfareh (i midten) holdt appell for skole-venninnen Taibah (18) (nr. 2 fra v.). Til v. Silje Sliper fra demonstrasjonskomiteen. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Massiv støtte til Abbasi-familien i Trondheim

Nesten 2000 elever fra mer enn åtte skoler ropte "Abbasi stays" på torget i Trondheim, onsdag formiddag.

Protesten mot å sende familien Abbasi tilbake til Afghanistan er massiv. Alle sang støttende "We are the world", og flere tok til tårene. En av appellantene var elevrådsleder og venn, Mona Elfareh (18).

– Vi er stolte og glade over engasjementet. Vi er her for å markere at det ikke er greit å sende våre venner og medelever til Afghanistan, sa Elfareh og høstet jubel fra det nesten fullsatte torget.

Hun og mange medelever fra Thora Storm videregående i Trondheim gikk i tog til torget for å vise sin støtte til sine venner og medelever Taibeh (18), Ehsan (15) og Yasin (20) Abbasi. Sammen med moren Atefa Rezaie har de mistet tillatelsen til å oppholde seg i Norge, etter mer enn fem år her.

– Vi er ikke latsabber som bare sitter foran dataskjermene, slik ungdom har vært beskyldt for. Jeg er beæret og stolt over at så mange viser engasjement. Det viser at ungdom mener motstanden mot utsending er en viktig sak, sier Elfareh følelsesladet.

– Hver en celle i kroppen min dirrer og det er magisk å se så mange som støtter dette.

 

Ladet av følelser

Etter arrangementet på scenen er over møter vi en lettet og rørt Taibah. Hun fortalte hvordan møtet med politi på døren hjemme om natten var. Hvordan moren har blitt syk av behandlingen familien har fått.

– Jeg prøvde lenge å holde tårene tilbake på scenen. Det er mange følelser i sving. Det er godt å se at vi ikke står her alene, sier hun.

– Hvorfor skal jeg til Afghanistan, jeg har ikke vært der før. Det er et samfunn med Taliban og menn som bestemmer. Vi hører til her, slår Taibah fast.

– Jeg er takknemlig for så stor støtte, det ville ikke vært bra uten så mye støtte, sier en rørt bror, Ehsan. Han deler både gleden og følelsene med eldstemann, som er ferdig på videregående og i jobb.

– Å se hele torget fult av folk er veldig stort. Vi setter stor pris på arrangørene som ville dette, forteller Yasin Abbasi (20).

 

Ledelsen "med"

Et tema i forkant av den store demonstrasjonen var om elevene skulle få fravær. Ved Thora Storm diskuterte Arne Ulset hvor vidt demonstrasjonen kunne gå inn som del av samfunnsfagene.

– Lærerne har gitt fri litt tidlig før midttimen, og vært litt romslig etterpå. Derfor rakk elevene nærmest sentrum å demonstrere i midttimen. Vi setter pris på at elevene engasjerer seg. Dette handler om elevenes venner og medelever, og engasjementet her har vært voldsomt sterkt, sier han.

– Yasin var russ her i fjor, mens Taibah går VG3. Hun får vitnemål til våren om hun får fortsette, sier Ulset som er fagleder – elevdemokrati og skolemiljø.

Deltagelsen vi ser her er opplæring i demokrati og viktig del av utdanningen. Skolen skal være en samfunnsrettet institusjon, avslutter Ulset.

 

Usikkert utfall

Hvor vidt myndighetene endrer planen om å sende familien ut, er tidlig å si.

Ifølge Adresseavisen fikk faren avslag på søknad om asyl da han kom til Norge i 2014. Samtidig fikk også moren Rezaie varsel om at oppholdstillatelsen ville bli trukket tilbake, fordi hun ikke lenger var å anse som enslig forsørger. Familien vant mot staten i tingretten i 2016, og de begynte derfor å få tro på en framtid i Norge.

Staten anket til Borgarting lagmannsrett, og rettssaken ble holdt 24. og 25. august i år. Dommen kom fredag 22. september. Denne gang fikk staten medhold i at det ikke var feil å inndra oppholdstillatelsen i 2014.

Norge er blant landene som returnerer flest asylsøkere til Afghanistan, ifølge Amnesty.

De mener forholdene i Afghanistan er verre enn på lenge, og krever at Norge stopper utsendelsene av afghanere med asyl-avslag. UDI mener utsendelsene er forsvarlige og vil ikke endre praksisen.

Powered by Labrador CMS