Utdanningsforbundets landsmøte, 4.-7. november

– Når programma innføres, forventes det at alle lærere skal slutte lojalt opp om dem, sa Camilla Tingelstad på Utdanningsforbundets landsmøte i dag. Foto: Tom Egil Jensen

– Kommersielle aktører boltrer seg i offentlig utdanning

– Vi har fått en invasjon av private som selger kvikkfiksprogrammer for komplekse problemer i utdanninga, sa Gry Camilla Tingstad, leder av Utdanningsforbundet Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Hun viste til ulike typer programmer som kommunene kjøper til barnehage og skole, uten at Tingstad ser at det reflekteres godt over hvorfor de skal brukes.

Når programma innføres, forventes det at alle lærere skal slutte lojalt opp om dem, sa Tingelstad, og la til at hun personlig kjente til et antimobbeprogram som etter to år viste seg å ha ført til mer mobbing.

Hun vedgikk at det kunne finnes både gull og gråstein blant programma.

Men vi veit for lite om kvaliteten på de ulike programma. Vi veit heller ikke hva for konsekvenser det får for offentlig utdanning at kommersielle aktører får stadig større påvirkning.

Alle sakene fra landsmøtet finner du her

Forskningsprosjekt

Gry Camilla Tingelstad fortalte landsmøtet at lærerutdanninga ved NTNU nå er i gang med et forskningsprosjekt om privatisering i og av utdanning, blant anna knytta til slike programmer,

Tingelstad understreka at delegasjonen fra Trøndelag tok dette opp etter mandat fra fylkesårsmøtet i Trøndelag.

Profesjonen må sikre innflytelse over program, produkt og systemer som kjøpes inn og brukes i barnehage og skole. Faglige og pedagogiske vurderinger skal legges til grunn, ikke kommersielle hensyn, avslutta Tingstad.

Skader barn

Disse progamma kalles for evidensbaserte, sa Anne Greve, Oslo met storbyuniversitet og fylkeslaget i Oslo, i sin replikk til innlegget fra Trøndelag.

Men programma er skadelige for barn, sa hun.

Powered by Labrador CMS