SV-leder Audun Lysbakken mener forslaget fra Arbeiderpartiet om lærertetthet, ikke er godt nok. Her er han på Tøyen skole i 2015. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Aps forslag om lærertetthet sikrer ikke færre elever per lærer

Arbeiderpartiets forslag om lærertetthet får kritikk fra SV og KrF. Partiene mener at Ap sitt vedtak om lærernorm er for utydelig og dårlig.

Publisert

Verken Sosialistisk Venstreparti eller Kristelig Folkeparti er fornøyd med Arbeiderpartiets vedtak om lærernorm. De mener vedtaket viser at Ap må presses til å foreslå gode nok regler for lærertetthet.  

 

– Utydelig og lite forpliktende

På Arbeiderpartiets landsmøte ble det vedtatt at kommunene skal få et tall på hvor mange elever en lærer skal ha ansvaret for. Partiet tallfestet ikke hvor mange elever dette er.

– Arbeiderpartiet er vag på viktige punkt, og modellen er dårlig. Ja, de vil ha en norm, men nekter å si på hvilket nivå den skal ligge. Det kan jo være interessant for velgerne å vite om de legger opp til 15, 20 eller 30 elever per lærer? Videre vil de kun ha en norm for barnetrinnet. Men de sier ingenting om hvordan de skal hindre at 5. til 10.klasse svekkes ved at midler overføres til barnetrinnet i en presset kommuneøkonomi, sier Anders Tyvand i KrF.

Heller ikke skolepolitisk talsmann i SV er imponert.

– Vedtaket er utydelig og lite forpliktende, og er ikke løsningen på de overfylte klasserommene i norsk skole, sier Audun Lysbakken i SV.

 

Krav på skolenivå

KrF er helt enige i at det er viktig med økt lærertetthet for de yngste elevene.

– Men «alle skal med» og derfor gjør vi det uten å svekke tilbudet til de eldre elevene. Og, om «alle skal med» kan man ikke ha en norm på kommunenivå. Alle barn, uansett hvilken skole de går på trenger tid med læreren sin, sier Anders Tyvand i KrF. 

SV ønsker også et krav til hver enkelt skole.

– Bare en norm på skolenivå og for hele grunnskolen vil gi elevene den lærertettheten de fortjener, sier Lysbakken.

Lysbakken mener dette viser at Arbeiderpartiet ikke kan regnes som et skoleparti, alene.

– Dette vedtaket viser at Ap aleine ikke kommer til å foreslå en god nok lærernorm. Men jeg har stor tro på at vi skal få gjennom den normen som lærerne og SV vil ha, det avhenger nå av at SV gjør et så godt valg at Ap blir nødt til å forhandle med oss til høsten, sier Lysbakken.

 

 

Powered by Labrador CMS