Det kan bli tomme klasserom i Oslo, også etter påske.

Oslo-skolen forbereder seg på å holde stengt etter påske

Oslo kurser lærere i fjernundervisningen denne uken. Leder i Utdanningsforbundet i hovedstaden sier hun blir overrasket om skolene åpner etter påske.

Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsdepartementet sendte 28. mars ut informasjon om at anbefalingene fra et ekspertutvalg om hva som skjer med skoler og barnehager etter påske skulle offentliggjøres 3. april. Det er feil, noe Kunnskapsdepartementet i dag beklager.

I pressemeldingen heter det: "Det som er korrekt, er at anbefalingene skal brukes for å styrke regjeringens beslutningsgrunnlag for videre tiltak. Regjeringen vil i løpet av neste uke ta en beslutning om skoler og barnehager fortsatt skal holdes stengt eller om andre tiltak kan være aktuelle. Etter at regjeringen har tatt den beslutningen, vil rapporten fra ekspertgruppen bli gjort offentlig. Kunnskapsdepartementet beklager forvirringen.

Regjeringen har tidligere bestemt at skoler og barnehager skal holdes stengt til 13. april.

Kilder i Oslo-skolen sier til Utdanningsnytt at de tror hovedstaden kommer til å ha stengte barnehager og skoler også en periode etter påske. Også selv om det lettes på tiltakene andre steder i landet. Oslo har allerede vedtatt egne regler for stenging av havner og alkoholservering. Og denne uka sendes lærere på kurs for å lære mer om Teams, som de bruker i hjemmeundervisningen.

– Folk lever tett og det er her det er flest smittede. Alt tyder på at utdanningsinstitusjonene vil holde stengt i noen uker til, sier en lærer til Utdanning.

Lokale variasjoner

Leder i Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Beate Skjefstad Andersen er av samme oppfatning.

– Jeg vil bli overrasket om skolene i Oslo åpner etter påske, sier hun.

Aina Beate Skjefstad Andersen, leder i Utdanningsforbundet Oslo.

Skjefstad Andersen understreker at hun ikke har fått bekreftet videre stenging av skolene etter 13.april.

– Jeg har ikke fått bekreftet verken det ene eller det andre, og dette er opp til sentrale og lokale myndigheter og beslutte, sier hun.

Fylkeslederen i Oslo ser ikke bort ifra at skoleåpningen kan variere fra kommune til kommune.

– Hvis jeg skal spekulere så tror jeg det vil bli åpnet for lokale varianter her. Oslo er blitt omtalt som episenter for smitte i Norge, og da vil det overraske meg om skolene åpner her først, sier Skjefstad Andersen.

Hjemmeskole-kurs denne uka

Lærere i Oslo blir denne uka sendt på kurs for å lære mer om Teams, som de kan bruke i hjemmeundervisningen. Det bekrefter de hos Utdanningsetaten.

– Lærere i Oslo får et ekstratilbud om opplæring i Teams for å benytte dette verktøyet bedre i undervisningen, opplyser presseavdelingen i Utdanningsetaten.

Grunnskolelærerne har kurs i dag tirsdag, mens lærere på videregående har kurs på torsdag. Utdanningsetaten vil ikke kommentere på spørsmålet om dette kurset betyr at skolene blir stengt også etter påske, men Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen er i tett dialog med byråd for Oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen, om videre tiltak i Oslo-skolen og for barnehager i hovedstaden.

– Hva Oslo gjør er ikke besluttet ennå, men Oslo kommune har full anledning til å gjøre egne vurderinger i tillegg til de nasjonale vurderingene. Det er gjort på andre områder, og på samme måte kan Oslo kommune fatte beslutninger som skal gjelde barnehager og skoler, opplyser kommunikasjonsrådgiver i byrådsavdelingen, Karin Steenstrup.

Forbereder seg for alt

Også andre steder i landet forbereder lærere seg på at skoler og barnehager kan bli stengt lenger enn 13. april. I kommentarfeltene er det mange lærere som spekulerer i at stengingen vil vare til august. En videregående-lærer fra Fredrikstad som Utdanningsnytt har snakket med, tror ikke skolene vil åpne før sommeren.

– Vi har ikke fått noen indikasjoner fra ledelsen, men ryggmargsrefleksen sier at skolene vil holde stengt lenge, sier han.

På Gjøvik forbereder en ungdomsskolelærer seg på digital gjennomføring av elevenes muntlige vurdering. Hun tror heller ikke skolene vil åpnes etter påske.

For nesten to uker siden uttalte rektor ved Singsaker skole i Trondheim, Stein Frode Solvang, at han ikke trodde skolene åpnet før etter påsken. Nå forbereder han seg for alle scenarioer - å fortsette hjemmeundervisningen, men også at skolene kan åpne helt eller delvis.

– Det er forferdelig vanskelig å spå om hva som kommer til å skje. Jeg er veldig spent på hva som kommer til å bli kunngjort på fredag. Men jeg tror at det åpnes opp for større kommunalt selvstyre, sånn at de kommunen der det er ingen eller lite smitte kan åpne skoler og barnehager, sier Solvang.

Slitasje

Han skryter av lærerne for jobben de har gjort så langt.

– Det er en vanskelig situasjon. Jeg vil berømme lærerne mine, de står på og er så ærekjære. Jeg må minne dem på at de ikke trenger å være pålogget hele tiden, sier Solvang.

Leder for Utdanningsforbundet i Bergen, Bente Ingeborg Myrtveit, sier de merker at folk er slitne.

Sten Frode Solvang, rektor ved Singsaker skole i Trondheim. Foto:

– Vi merker at det blir slitasje på lærerne i denne situasjonen og det er klart at det kan bli utfordrende å opprettholde dette over lengre tid. Det at en ikke vet hvor lenge vi skal stå i denne situasjonen medfører også en viss slitasje, sier hun.

Ved Singsaker skole i Trondheim er det til vanlig om lag 400 elever. De første dagene etter at skolene måtte stenge var det sju elever som fikk undervisning, nå er det 15 som får det.

Rektor Stein Frode Solvang tør ikke spå når han vil se alle elevene igjen.

– Tror du det blir før sommerferien?

– Jeg er veldig usikker.

Powered by Labrador CMS