FHI kommer med råd om hvordan barnehager og skoler kan holde sommeravslutning.
FHI kommer med råd om hvordan barnehager og skoler kan holde sommeravslutning.

Nå kommer FHI-rådene om sommeravslutninger i barnehager og skoler

Retningslinjene for sommeravslutninger i barnehager og på skoler har vært uklare, og mange har valgt å avlyse. Nå kommer Folkehelseinstituttet med konkrete retningslinjer.

Publisert Sist oppdatert

– Per nå har vi ikke laget konkrete retningslinjer for hvordan avslutninger kan gjennomføres. Mange skoler har valgt å avlyse sommeravslutninger, sier avdelingsdirektør Cathrine Børnes i Utdanningsdirektoratet.

Rådene kommer

Folkehelseinstituttet innrømmer overfor utdanningsnytt.no at reglene er uklare, og lager i dag konkrete råd til skoler og barnehager om hvordan de kan arrangere trygge sommeravslutninger.

De nye retningslinjene vil bli lagt ut i dag eller i morgen. Følg med her på utdanningsnytt!

Les denne! Å ta farvel med elever kan kjennes som en sorg og et tap

– Vi tenkte først å vise til smittervernveilederen, men ser at den ikke er konkret nok. Det kommer råd og retningslinjer for sommeravslutninger i dag eller morgen, lover overlege ved Folkehelseinsituttet, Margrethe Greve-Isdahl. Hun kan allerede si at avslutninger kan holdes, både i private hager og på offentlige steder.

– Vi vil anbefale at hvert barn kan ha med en forelder. Barna kan leke sammen, slik de gjør i barnehagen og på skolen, men foreldrene må holde den anbefalte avstanden, sier Greve-Isdahl.

Direktoratet viser til smittevernveilederen, som har generelle råd om folkeansamlinger. Her står det blant annet at det er tillatt med arrangement med inntil 50 personer på offentlig sted, og at man må holde 1 meters avstand. Om det er lov å møtes i en privat hage, servere mat og ha leker kommer ikke fram. Det eneste Børnes kan si, er:

– Hvis skolene velger å arrangere sommeravslutninger, er det viktig at de finner løsninger som også ivaretar smittevernhensynene.

– Utendørs

Helsedirektoratet har heller ingen konkrete retningslinjer å komme med. De viser til veilederen for smittevern i barnehager i siste utgave, og i den vises det tilbake til de samme generelle rådene i smittevernveilederen. På spørsmålet om hvor, hvordan og hva foreldre og barn som ønsker å feire sommeravslutning kan gjøre, svarer bare direktoratet:

– Alternativt kan man holde avslutninger utendørs, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen.

Powered by Labrador CMS