Elever på Lakkegata skole i Oslo på første skoledag.

Lærerforbund mener smittevernveilederen må gjennomgås på nytt

Skolenes Landsforbund vil at enmeters-regelen og grensen om maks 20 i en gruppe også må gjelde i skolene.

Publisert Sist oppdatert

– Veiledere om smittevern i barnehager og skoler ble utviklet i en tid man mente at barn i mindre grad ble smittet, og heller ikke smittet andre. Nå vet vi bedre, sier Geir Allan Stava, forbundssekretær i Skolenes landsforbund.

De vil ha en ny revidering av smittevernveilederen.

Stava viser til en fersk rapport fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) som forteller at barn med covid-19-symptoner sprer virus i samme mengder som voksne. På bakgrunn av de opplysningene mener Skolenes Landsforbund at reglene som gjelder ellers i samfunnet, også skal gjelde ved skolene.

Les også: Lærere i Oslo-skolen sier smittevernet ikke er godt nok

Vil ha maksgrense

– Skolene må nå være det eneste stedet i landet der ikke enmeters-regelen og gruppestørrelser på maks 20 gjelder, sier Stava og fortsetter:

– I ECDCs rapport kommer det også fram at barn vanligvis har mye mildere symptomer. Da øker faktisk risikoen for at de møter opp i barnehagen eller skolen selv om de er smittet. Ved veldig milde symptomer vil verken barna eller foreldrene skjønne at de er smittet, og de har dermed heller ingen grunn til å holde barna hjemme, sier han.

– Hvilke praktiske konsekvenser vil det få dersom det kan være maks 20 personer i hver elevgruppe?

– I verste fall vil det ikke være plass til alle elevene ved alle skoler. Da må de skolene se på muligheten for å øke bemanningen, leie andre tilleggslokaler eller drive delvis fjernundervisning.

I NRK-programmet Dagsnytt 18 mandag sa imidlertid overlege i Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl, at ECDC-rapporten er gjengitt feil.

– Den sier derimot at barn ikke har en viktig rolle i smittespredning. De kan bli syke og de kan smitte andre, men de har en liten rolle. Det er ikke de som driver pandemien fremover, sa Greve-Isdahl.

– Rapporten sier at barn som er syke kan ha like mye virus som voksne. Men dette er barn med symptomer og derfor er det viktig at barn med symptomer ikke er på skolen. Det som derimot er uavklart forsatt er om barn uten symptomer kan smitte.

Vil skrote fraværsregelen

Forbundssekretæren er også tydelig på at fraværsregelen nå må skrotes inntil videre.

– Det kan bli mye fravær på elevene i tiden framover. De skal jo holde seg hjemme hvis de merker noen symptomer. Da er det meningsløst at de skal måtte oppsøke lege for å få sykemelding så snart de er litt snufsete, sier han.

Dette har også SV tatt til orde for, og FHI anbefaler at fraværsreglene justeres. Kunnskapsministeren bekreftet tidligere mandag at de vil gjøre en ny vurdering av regelverket.

– Vi skal se på hvordan regelverket er utformet nå for å unngå akkurat det, sa Melby.

Les også: Anbefaler ikke munnbind i skolen eller på barn

Bekymrede lærere

I anledning skolestart mandag var både hun og statsminister Erna Solberg tilstede ved Lakkegata skole i Oslo. Solberg sa til de fremmøtte at det er trygt å gå på skolen, så lenge man overholde smitteverntiltakene, og understreket at man har en beredskapsplan for en akselerert smittesituasjon.

Men ifølge Geir Allan Stava får de i Skolenes Landsforbund mange henvendelser fra medlemmer som er engstelige.

– De er urolige for at barn og elever møter opp selv om de er smittet. For de aller fleste barn vil en korona-infeksjon ikke være farlig, men jeg forstår godt om elever og ansatte med underliggende sykdommer nå er engstelige, sier han.

Rådet til medlemmene er å ta saken opp med verneombud og tillitsvalgte for å få smittevern på dagsorden i kommuner og fylkeskommuner.

– Mange steder har man lokale smittevernveiledere i tillegg til de nasjonale, så det er grep som kan tas lokalt, sier SL-lederen.

– Uakseptabelt

Også hos Utdanningsforbundet har de fått flere tilbakemeldinger fra bekymrede medlemmer. Ifølge udf.no forteller lærere i skoler og barnehager om at smittevernveilederne ikke følges opp. Det opprører leder Steffen Handal.

– Det er helt uakseptabelt at lærere skal ha dårligere smittevernregler enn det andre har, sier han til udf.no.

– Flere lærere forteller at de er engstelige, og det skjønner jeg godt. Vi er ikke smitteverneksperter, men vi vil følge helsemyndighetene sine regler og veiledere. Vi forventer at alle stiller opp for å gjøre skoler og barnehager trygge, sier Handal.

Saken ble oppdatert tirsdag med uttalelsene fra FHI om ECDC-rapporten. De skriver på sine nettsider at "nye studier om barns rolle i smittespredningen av covid-19 som har tilkommet de siste månedene, styrker kunnskapen om at barn har en mindre rolle i smittespredningen enn voksne".

Les også svaret fra statssekretæren i Kunnskapsdepartementet på utspillet fra Skolenes Landsforbund her.

Powered by Labrador CMS