Barn fra 12 til 15 år vil bli tilbudt korona-vaksine.

Barn fra 12 til 15 år får tilbud om én dose med koronavaksine

Barn og unge født mellom 12 og 15 år skal tilbys én dose koronavaksine. Det har regjeringen bestemt.

– Situasjonen nå er uforutsigbar, og mange barn er igjen for mye borte fra skolen. Det var ikke sånn vi skulle ha det nå, sa statsminister Erna Solberg under torsdagens pressekonferanse.

– Ytterligere åpning nå, gir risiko for mer smitte. Vi feilberegnet hvordan vi kunne klare å drive skolene med den mer smittsom deltavarianten, innrømmet statsministeren.

Samtidig kunne hun fortelle at regjeringen nå har bestemt at barn og unge mellom 12 til 15 år nå skal få tilbud om én vaksinedose. Det er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet.

– Én dose til aldersgruppen 12-15 år vil både redusere risiko for alvorlig covid, og for bivirkningene i hjertemuskelen, som først og fremst skjer etter andre dose, forklarer FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Vaksinering av barn vil være frivillig, og det er foreldrene som får det siste ordet.

260.000 personer

Folkehelseinstituttet har brukt sommeren på å vurdere om barn og unge skal bli tilbudt koronavaksine. De har anbefalt regjeringen å tilby årskullene i ungdomsskolen født mellom 2006 og 2008 én vaksinedose i første omgang.

Det er nær 260.000 personer mellom 12 og 15 år i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det utgjør om lag 4,8 prosent av den norske befolkningen.

Les også: Solberg: Ber kommuner med høy smitte vurdere gult nivå i skolene

Fra før har barn og ungdom i alderen 12-15 som har risiko for å bli alvorlig koronasyke, fått tilbud om vaksine. Ifølge Folkehelseinstituttet utgjør denne gruppen mellom 2.000 og 3.000 barn.

Personer under 16 år er ikke helserettslig myndige.

En rekke andre land er allerede i gang med vaksinering av barn over 12 år mot koronavirus. Blant dem er Finland, Danmark, Kypros, New Zealand, Irland og USA.

Koronavaksinene er ikke godkjent for bruk før fylte 12 år.

Powered by Labrador CMS