Lokal Frp-topp knyttet ungdommers klimakamp til nazipropaganda

I et innlegg på Facebook hevdet Ole Jacob Johansen i Asker Frp at klimaengasjert ungdom er utnyttet i propagandaøyemed – slik nazistene gjorde.

Innlegget ble lagt ut onsdag kveld, men ble slettet torsdag morgen, ifølge Budstikka som først omtalte saken.

Innlegget er en montasje av tre bilder: På det ene står den unge svenske miljøaktivisten Greta Thunberg der sammen med Lan Marie Berg fra Miljøpartiet De Grønne (MDG), det andre viser en ung Hitler-jugend med like fletter som Thunberg og et hakekors bak, mens det tredje er av nazi-toppen Heinrich Himmler med en jente med fletter på fanget.

Over bildene skriver Johansen: «Barn har alltid vært utnyttet i propagandaøymed. Teknikken for å manipulere massene endrer seg ikke.»

– Uheldige assosiasjoner

Nasjonal talsperson i MDG Une Bastholm raser over innlegget.

– Dette gjør meg kvalm og er langt over streken. Etter en uke med stadig drøyere uttalelser fra Frp-ere som latterliggjør og angriper barn og ungdom som streiker for en mer ansvarlig klimapolitikk, så overgår dette alt, sier hun til NTB.

Johansen sier til NTB at han innså at innlegget kunne gi uheldige assosiasjoner.

– Derfor slettet jeg det, sier den tidligere varaordføreren i Asker, som nå er gruppeleder for Frp i kommunestyret.

Bruker Thunberg som eksempel

– Hva er galt med at ungdom streiker for klima?

– Ingenting. Det er fint at ungdom engasjerer seg. Poenget var å trekke en historisk linje og vise at barn alltid har vært utnyttet i propagandaøyemed. Det står jeg for, sier Jakobsen.

Han peker blant annet på oppmerksomheten rundt 16 år gamle Greta Thunberg. Det er hennes klimaaksjon i Sverige som har inspirert elevenes klimastreik i Norge.

– Hvordan er det at Greta Thunberg får oppmerksomhet et eksempel på at hun blir misbrukt i propagandaøyemed?

– Jeg har ingen annen kommentar enn at innlegget kom uheldig ut og derfor ble slettet, sier Johansen, som ikke vil kommentere om noen i Frp har reagert på innlegget.

– Ingen kommentar

Leder i Asker Frp, Trond Ellingsen, avviser å svare på spørsmål fra NTB om slike innlegg er i strid med de interne retningslinjene som Frp nylig har vedtatt.

– Hvorfor ringer du meg? Dette får du ta med Ole Jacob, er det eneste Ellingsen vil si før han legger på røret.

I retningslinjene heter det blant annet at det forventes at Frps folkevalgte og tillitsvalgte medlemmer «til enhver tid har en sømmelig atferd i det offentlige rom». Søndag varslet partileder Siv Jensen at hun vil «slå hardt ned» på enkeltpersoner som ikke oppfører seg.

Listhaug: – Ikke greit

NTB lyktes fredag ettermiddag ikke å komme i kontakt med verken Siv Jensen eller leder i Frps organisasjonsutvalg Alf Erik Andersen. Men fungerende nestleder Sylvi Listhaug svarer slik  på spørsmålet om Johansens Facebook-innlegg er i strid med de nye retningslinjene:

– Dette er ikke greit. Jeg er glad for at han har innsett at dette er uakseptabelt og har slettet bildet og tatt ansvar for å rydde opp, sier Listhaug, som selv måtte gå av som justisminister som følge av et innlegg på Facebook.

– Ingenting kan sammenlignes med drapet på 6 millioner jøder og nazistenes grusomheter, det gjelder enhver politisk diskusjon, slår hun fast.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS