Også i New Dehli i India streiket elever i protest mot manglende tiltak for å motvirke klimaendringer. Foto: AP/NTB Scanpix
Også i New Dehli i India streiket elever i protest mot manglende tiltak for å motvirke klimaendringer. Foto: AP/NTB Scanpix

Elever på alle kontinenter skulker skolen for å delta i global klimaprotest

Skoleelever i over 100 land verden over skulker skolen fredag for å protestere mot manglende innsats mot global oppvarming.

Det er planlagt klimaprotester i byer i mer enn 100 land, blant annet i Berlin, Hongkong, Bangkok, New Delhi, Wellington på New Zealand og Uleåborg i Finland. Den planlagte demonstrasjonen i Christchurch på New Zealand ble avbrutt på grunn av terrorangrepet.

«Den siste oppdateringen sier: 2.052 steder i 123 land på alle kontinenter, inkludert Antarktis. Spørsmålet er: Hva skal du gjøre 15. mars 2019? », skrev den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) på Twitter fredag.

Hun er hjernen bak den globale protestbølgen. I fjor høst begynte Thunberg å skulke skolen hver fredag for å rette søkelyset mot klimaproblemene. Hun demonstrerte utenfor Riksdagen, og siden da har snøballen rullet.

 

Les også: Udir: – Klimastreik regnes vanligvis ikke som «politisk arbeid»


– De skraper ikke engang på overflaten

Selv deltok Thunberg i protestene utenfor Riksdagen fredag morgen. «Du kan ikke bestikke klimaet», sto det på et av bannerne som studentene holdt. Klimaaktivisten ga flere radio- og TV-intervjuer under demonstrasjonen, og hun sa at hun følte seg veldig spent.

– De skraper ikke engang på overflaten. Jeg vet ikke hva de gjør, men de kaster bort tid, sa Thunberg til en gruppe journalister om sitt møte med ledende politikere under World Economic Forum i Davos i Sveits.

Der ble hun hyllet for sin beskjed til toppolitikerne, der hun sa: «Jeg vil at dere skal få panikk. Jeg vil at dere skal føle frykten jeg føler hver dag».

I Berlin deltok rundt 10.000 demonstranter, de fleste unge studenter, i en protest på et torg midt i byen. Demonstrasjonen endte utenfor Tysklands statsminister Angela Merkels kontor.

Bare i Sverige er det planlagt 95 demonstrasjoner i løpet av dagen, mens det i Tyskland er ventet 117 protester.

 

Ikke gyldig fravær

I Norge arrangeres det flere skolestreiker fredag, blant annet arrangeres det streik i Stavanger, Haugesund, Mandal, Bergen, Gjerstad, Oslo, Trondheim og Ås, ifølge arrangørenes nettsider.

Natur og Ungdom har tatt til orde for at de streikende elevene bør få godkjent fraværet som gyldig på politisk grunnlag.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) berømmer engasjementet, men vil ikke gi gyldig fravær for streiken.

 

Streiket torsdag i Bergen

I Bergen tyvstartet studenter og elever torsdag med protest på Torgallmenningen.

Tusenvis av bergenselever skulket skolen torsdag for å markere klimakrisen. Streiken ble arrangert av klimabevegelsen Klimaopprøret, som er en sammenslutning av totalt 22 organisasjoner.

Skolestreiken markerte at barn og ungdom krever sterkere innsats for klimaet fra myndighetenes side.

Stolt rektor

Rektor Ronny Michelsen ved St. Paul ungdomsskole i Bergen har likevel gitt elevene som streiket gyldig fravær, skriver Bergensavisen.

– Foreldre har bedt om at fraværet grunnet aksjonen ikke blir satt som skulk, og det må vi være åpne for. Miljø- og klimasaken er en del av vår bevissthet, og de som ønsker å markere og aksjonere, skal få lov til det, sier han til avisen.

Byrådet i Bergen, gruppelederne fra Ap, KrF og Venstre og ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) dukket opp for å vise sin støtte til de streikende elevene.

– Menneskeskapte klimaendringer er den største trusselen mot kloden vår. Mange voksne har sovet for lenge i klimatimen, og jeg er stolt over byens elever som tar til gatene og krever innsats, sier Roger Valhammer, byråd for barnehage, skole og idrett.

(©NTB)

 

Powered by Labrador CMS