Greta Thunberg lever som hun lærer. Hun reiser rundt i Europa og holder foredrag – uten å fly. Foto: Wikimedia Commons / Quintin Soloviev
Greta Thunberg lever som hun lærer. Hun reiser rundt i Europa og holder foredrag – uten å fly. Foto: Wikimedia Commons / Quintin Soloviev

Lærerne må også ta Greta Thunberg på alvor

Da 16 år gamle Greta Thunberg satte seg ned utenfor Riksdagshuset i Stockholm med plakaten «Skolstrejk för klimatet», startet hun en bevegelse som bare fortsetter å vokse.

Publisert

 

Greta er både klartenkt og handlekraftig, men viktigst av alt: Hun lever som hun lærer. Hun reiser rundt i Europa og holder foredrag – uten å fly.

I Tønsbergs Blad denne våren påpekte en elev at lærere uttrykker støtte til elevenes miljøengasjement, men flyr til Polen for å jobbe med fagfornyelsen – blant annet bærekraftig utvikling. Dette utfordrer holdninger og verdier hos oss alle.

Flyreiser er noe av det som skaper størst CO2-utslipp av alt enkeltmennesker i rike deler av verden foretar seg. Samtidig er det kanskje det som er lettest å gjøre noe med. Diskusjonene om individuelt ansvar versus strukturell endring går i sirkel. Likevel skjønner de aller fleste nå at det ikke er greit å fly utenlands for å ha møte med kollegaer hjemmefra.

I 2018 var «flyskam» årets nyord i Sverige. I Norge har ansatte ved Universitetet i Oslo startet et opprop for halvering av klimagassutslipp fra flyreiser. Vi ønsker at Utdanningsforbundet også følger opp dette og tar eget ansvar. Lærernes profesjonsetiske plattform forplikter oss til å ta ansvar som rollemodeller. Vi må kunne opptre troverdig i samtalen mellom generasjonene om hvordan klimakrisen kan løses. Klimaregnskap må tas med i beslutningsprosessene om hvor vi drar og hvorfor, enten det er forbundet eller skolene som har regien. Tar vi ansvar, er konklusjonen gitt: Flynekt blir hovedregelen. Vi kan ikke lenger fly og belaste miljøet helt unødvendig.

Utdanningsforbundet og landsmøtet må løfte denne saken og ta Greta og ungdommene våre på alvor. Som Steffen Handal bekrefter i en kronikk i Dagbladet: Det er krise. Det aller viktigste vi voksne kan gjøre, er å vise vei og kutte klimagassutslipp selv, og gjøre alt vi kan for å hjelpe dem som skal føre verden videre.

Powered by Labrador CMS