Pakistansk Taliban bak universitetsangrep

Pakistansk Taliban har påtatt seg ansvaret for et angrep mot et universitet nær Peshawar nordvest i landet onsdag, der 21 mennesker ble drept og over 30 såret.

– Antall drepte i terrorangrepet har steget til 21, sier politisjef Saeed Wazir til nyhetsbyrået AFP.

Skarpskyttere som ble sendt til stedet, skjøt og drepte fire angripere, opplyser militærtalsmann generalmajor Asim Bajwa på Twitter. Det er uklart om de fire drepte angriperne er inkludert i drapstallet som Wazir har oppgitt.

– Over 30 andre, blant dem studenter, ansatte og sikkerhetsvakter, ble såret, sier Wazir.
Han opplyste onsdag formiddag at aksjonen nå er avsluttet og at sikkerhetsstyrker har gjennomsøkt og kontrollert universitetsområdet.

Kort tid etter at aksjonen ble bekreftet avsluttet, påtok Tehreek-e-Taliban Pakistani (Taliban i Pakistan) seg ansvaret for angrepet.

– Våre fire selvmordsangripere sto bak angrepet mot Bacha Khan-universitetet i dag, sier kommandør Umar Mansoor i TTP på telefon til nyhetsbyrået AFP.


Eksplosjoner

Det ble hørt to eksplosjoner fra universitetsområdet da angrepet startet onsdag morgen. Inne på området åpnet angriperne ild mot studenter og lærere i undervisningssaler og universitetsboliger.

TV-bilder viste soldater som tok seg inn på stedet, mens ambulanser sto parkert utenfor hovedinngangen og bekymrede foreldre sto og ventet mens de trøstet hverandre. Ansatte ved universitetet utstyrte seg med våpen for å beskytte seg. Også politi med støtte fra soldater tok seg inn, og helikoptre fløy over området.

– Væpnede menn kom inn fra sørsiden. Det var da både kvinnelige og mannlige ansatte og studenter på universitetsområdet, sier viserektor Fazal Raheem Marwat, som var på vei til jobb da han ble informert om angrepet.


Hyller kjemiprofessor

Studenter på stedet hyller kjemiprofessor Syed Hamid Hussain som en helt da han, utstyrt med et håndvåpen, forsøkte å skyte tilbake mot angriperne. Geologistudent Zahoor Ahmed sier at kjemiforeleseren advarte studentene mot å forlate bygningen.

– Han holdt en pistol i hånden sin. Da så jeg at han ble truffet av en kule. Jeg så to angripere som skjøt mot ham. Jeg klarte å flykte ved å hoppe over en mur på baksiden, sier Ahmed.

– Vi så tre terrorister som ropte «Allah er stor!» og som løp mot trappene ved fakultetet vårt. En student hoppet ut av klasserommet gjennom et vindu. Han reiste seg ikke opp igjen, sier en annen student til pakistanske TV-journalister.

Studenten legger til at kjemiprofessoren falt i bakken etter å ha blitt truffet av skudd.

 

Økt sikkerhet

Universitetet Bacha Khan er oppkalt etter fredsaktivisten ved samme navn og har over 3.000 studenter. Onsdagen var det ytterligere 600 besøkende til stede i forbindelse med et poesiforedrag.

– Det forelå ingen trussel på forhånd, men vi hadde allerede styrket sikkerheten ved universitetet, sier viserektoren.

Universitetet ligger i Charsadda, om lag 50 kilometer fra Peshawar i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen nordvest i landet, nær grensen til Afghanistan.


Fordømmelse

Angriperne har verken noen tro eller religion, uttaler Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Han fordømmer angrepet.

– Vi er fast bestemt og besluttet i vår forpliktelse om å utslette terrortrusselen fra vårt hjemland, sier Sharif.

Også utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer angrepet.


Skole-angrep

I desember 2014 ble rundt 150 mennesker drept i et angrep mot en skole i Peshawar.
Pakistansk Taliban (TTP) påtok seg ansvaret for angrepet. Angrepet ble derimot fordømt av Taliban i Afghanistan og av Al-Qaida.
Peshawar-angrepet førte til at myndighetene økte kampen mot ekstremisme og innledet en offensiv mot militante i stammeområder i den konfliktfylte regionen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS