Amerikanske transpersoner på skoler og universiteter får velge toalett selv

Amerikanske myndigheter ba fredag ​​skoler og universiteter over hele landet å la transelever og -studenter få bruke det toalettet de selv ønsker.

Dermed ble den siste salven i den stadig mer politisk eksplosive kampen for borgerrettigheter avfyrt i USA. Utspillet utløste umiddelbart reaksjoner fra konservativt hold og en fremtredende politiker i Texas sa han nektet å følge det han kalte Obamas «utpressing».

I et brev til offentlige skolekretser og universiteter fra justis- og utdanningsdepartementet forklarer de to departementene at de vil forhindre diskriminering av transseksuelle elever og studenter og få en slutt på det justisminister Loretta Lynch kalte en «urettferdig» ordning.

– Ingen student bør noen gang måtte oppleve å føle seg uvelkommen på skolen eller på et universitetsområde, sa utdanningsminister John King.

Direktivet ber spesielt skoler om å gi transseksuelle tilgang til toaletter som tilsvarer deres kjønnsidentitet i stedet for kjønnet som er oppgitt på fødselsattesten.

Selv om direktivet ikke er bindende, vil skoler som ikke følger retningslinjene risikere å bli saksøkt eller få redusert statsstøtte.

Chad Griffin som leder Human Rights Campaign, USAs største gruppe for homofiles rettigheter, kalte retningslinjene for «banebrytende».

– Dette er en virkelig en milepæl ikke bare for unge transpersoner, men for alle unge, som signaliserer at hver elev fortjener å bli behandlet rettferdig og få støtte av sine lærere og skoler, sa Griffin. (©NTB)

Powered by Labrador CMS