Produsent Odd Iversen og regissør Tor Severin Netland vil gjerne komme i kontakt med lærere som ønsker å medvirke i deres kommende film; Look to Norway. Foto: Kari Oliv Vedvik

Lager film om læreraksjonen i 1942 - trenger tynne statister

Tor Severin Netland og Odd Iversen vil lage film om de 1313 lærerne som ble arrestert og sendt til norske konsentrasjonsleirer under krigen.

Publisert

Regissør Tor Severin Netland i Norsk prosjektservice skal starte innspillingen av en pilot i november i år.

– Historien fortjener å komme frem i lyset, det er nok ikke så mange i dag som vet at lærernes aksjon var med på å forhindre Quislings store plan om å tre nasjonalsosialismen ned over alle barn i Norge. Det var lektor Einar Høigård og lektorsøstrene Asta og Helga Stene som saboterte planene med en utrolig brevaksjon som veltet drømmen til Quisling, forteller Netland til Utdanning.

Med seg på laget har han fått produsent Odd Iversen i Atomfilm. De har fått 160.000 kroner fra Skolefrontens fond for å sette i gang prosjektet.

– Vi tar sikte på å lage en pilot for den summen, for å komme i mål må vi ha flere midler, sier Iversen.

 

Søker tynne skuespillere

De vil komme i kontakt med tynne, gjerne magre statister og skuespillere til dramadokumentaren.

– De var jo langt tynnere under krigen enn hva mange er i dag, så de kan ikke ha velferdsmage. Vi ønsker å komme i kontakt med lærere som vil være med å spille i både filmen og TV-serien som også skal spilles inn, sier regissøren.

Innspillingen vil foregå flere steder i Norge. I tillegg ønsker de seg frivillige som kan hjelpe dem med administrasjon, kostymer og rekvisitter, som gamle veteranbiler fra krigens dager.   

– Frivillige lærere vil gjøre det mulig for oss å gjennomføre filmprosjektet innenfor sparsommelige rammer, sier Netland.

 

Look to Norway

Prosjektet har fått navn etter president Roosevelt sin uttalelse «If there is anyone who still wonders why this war is being fought, let him look to Norway”. Denne uttalelsen kom etter at han ble kjent med at de norske lærerne hadde blitt arrestert.

– Jeg har jobbet med manuset i seks måneder og satt meg inn i den utrolige brevaksjonen som lektorsøstrene sto bak. Det å få organisert det sånn at 200.000 brev ble sendt av foreldre i Norge mot nyordningen i skolen, veltet drømmen til Quisling. Mye ved denne historien er fascinerende, og jeg mener at den er underfortalt så langt. Er det noen som har ting de vil fortelle som er av interesse for prosjektet, så kan de sende meg et brev, sier Netland.

– Jeg vil gjerne skyte inn at om det er noen som har levende bilder, så er vi veldig interesserte i dem, sier Iversen.

Adressen til Tor Severin Netland er Omsens gate 4, 0478 Oslo.

Powered by Labrador CMS