Joakim Volden, Steffen Handal og Marius Andersen under Zola-prisutdelingen. Foto: Kari Oliv Vedvik.
Joakim Volden, Steffen Handal og Marius Andersen under Zola-prisutdelingen. Foto: Kari Oliv Vedvik.

Handal rørt av grasrotopprør

Nestlederen i Utdanningsforbundet ble rørt til tårer under Zola-prisutdelingen. De to prisvinnende lærerne takket hverandre for å ha stått sammen i stormen.

Publisert Sist oppdatert

De to Sandefjord-lærerne Marius Andersen og Joakim Volden mottok tirsdag kveld Zola-prisen for sivilt mot. Prisen tildeles personer som har motarbeidet forhold i Norge som truer grunnverdier som menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet.

Sandefjord-saken

I 2011 innførte Sandefjord kommune en ny praksis hvor barneskoleelever skulle evalueres i et skjema med opp mot 70 avkrysninger for «under forventet», «tilfredsstillende» eller «over forventet» måloppnåelse.

Lærerne Marius Andersen og Joakim Bjerkely Volden nektet å bruke skjemaene. De mente denne type evaluering av elever i barneskolen var skadelig. Kommunen satte til slutt advokater på saken, og de to ble varslet om at de kunne bli oppsagt på grunn av ordrenekt. Samtidig vokste det fram et læreropprør, og flere og flere lærere nektet å bruke skjemaene.

Saken engasjerte til slutt hele landet, og medier som VG og NRK lagde flere saker om de to lærernes kamp mot systemet i Sandefjord. Det hele endte med at de fikk beholde jobbene og krysskjemaene ble fjernet i 2014.

Utdannings hovedsak om Sandefjord-opprøret fra februar 2014 kan du lese her.

Blant de frammøtte i festsalen på Det Norske Nobelinstitutt i Oslo var nestleder i Utdanningsforbundet Steffen Handal.

– Det er rørende å se at to lærere har vunnet fram slik disse to har gjort. Det er viktig at opprøret kom fra grasrota, og dette er noe som har skapt stort engasjement blant lærere, sier Handal til Utdanning etter prisutdelingen.

Her kan du lese et lengre intervju med de to prisvinnerne.

Takket hverandre

Marius Andersen og Joakim Volden takket støttespillere, familie og venner.

– Og især vil vi takke hverandre, sa de to i takketalen.

Zola-prisens styreleder, Petter Mejlænder, sa at de to lærerne havnet midt oppe i en samvittighetssak og skapte ytringsfrihetshistorie.

– Dette er første gang Zola-prisen har gått til to personer. Gitt sakens natur var det ingen som kunne løfte en sånn sak alene. De to måtte stå sammen, sa Mejlænder.

Skal feire

De to lærerne takket også for støtte fra Utdanningsforbundet. Leder i Utdanningsforbundet Sandefjord, Heidi Engen, sier det fortsatt er endringer de vil kjempe for i kommunen.

– Men i dag skal vi bare feire, sier Engen til Utdanning.


Undrer seg over kriteriene

– Vi setter stor pris på ansatte som har et glødende engasjement for skolen og det de tror på. Men det er ikke dermed gitt at vi er enige i deres synspunkter, sier Simen Seeberg, skole- og barnehagesjef i Sandefjord kommune til Utdanning.

– Opplever du pristildelingen som en indirekte kritikk av Sandefjord kommune?

– Dette er en hedring av to av våre ansatte. Det opplever vi det som. Men i disse dager, da det har vært store tumulter i Frankrike om demokrati og ytringsfrihet, stiller jeg meg litt undrende til om dette er innenfor kriteriene. Men det får jo juryen svare på.

Powered by Labrador CMS