Solberg forsvarer skolegudstjeneste – møter motbør

Statsminister Erna Solberg (H) beklager at enkelte skoler velger bort julegudstjenester. Historieløst og lite samtidsorientert, mener Human-Etisk Forbund.

KrF-leder Knut Arild Hareide tok opp debatten om skolegudstjenester i Stortingets spontanspørretime onsdag.

Han viste til at rektorene ved flere skoler i Voss i år har takket nei til tilbud om skolegudstjenester, og ville vite hva Solberg syntes om det.

– Ingen skal pålegges å gå i julegudstjeneste, men å ha det tilbudet mener jeg er helt naturlig del av den norske skolehverdagen. Jeg mener det blir rart og en liten unnlatelsessynd hvis vi skal tilpasse oss så mye at vi unnlater å ta med den viktigste delen av hvorfor vi feirer jul. Det å miste det båndet vil være en formidling som er et brudd med vår historiske grunnlag, sa Solberg.

– Jeg er veldig, veldig glad for de tydelige signalene statsministeren her sender, repliserte Hareide.

– Skuffende

Men Human-Etisk Forbund mener Solberg og Hareide er historieløse og lite samtidsorienterte når de anser julen som en nærmest utelukkende religiøs høytid.

– Høyre er flinke til å overlate til foreldre å bestemme i mange viktige saker –  i stedet for å overlate ansvaret til det offentlige. At de ikke gjør det med noe så sensitivt som livssynstilhørighet, er skuffende og overraskende, sier pressesjef Jens Brun-Pedersen til NTB.

Han peker på at den offentlige skolen skal ha en religionsundervisning som er objektiv, pluralistisk og kritisk:

– At Høyre ikke ser nødvendigheten av å skille mellom deltakelse i religiøse handlinger og kunnskapsformidling om religioner i en offentlig fellesskole, er nedslående.

Påmelding eller avmelding

Hareide pekte på at han mener regjeringen gir uklare signaler om skolene bør praktisere en aktiv påmelding eller bare en avmelding til skolegudstjenester. Mens Utdanningsdirektoratet anbefaler aktiv påmelding, har kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) tatt til orde for avmelding.

Solberg mener det blir en for stor detaljstyring fra statens side å gå inn og regulere akkurat dette spørsmålet, men sier hun personlig synes det er mer naturlig med avmelding enn aktiv påmelding.

Brun-Pedersen mener Solberg burde støtte direktoratets råd til skolene om aktiv påmelding, fordi det synliggjør at det ikke er skolen som arrangerer gudstjenesten.

– Ikke bare Voss

Hareide peker på at spørsmålet om julegudstjenester ikke bare gjelder Voss.

– Det er langt flere kommuner som ikke lenger tilbyr skolegudstjeneste. Når det gjelder skolegudstjenestene, så tror jeg mange føler en usikkerhet, og da er det viktig at vi politikere er tydelig på at dette er noe vi ønsker, sier han til NTB.

Solberg ville ikke si noe om hun mener rektorene på Voss tok en gal avgjørelse ved å sin nei til skolegudstjenester.

– Jeg vil ikke sette meg til dommer over deres avgjørelse, for jeg vet ikke hva de har vurdert. Men jeg er opptatt av den generelle diskusjonen om at når vi markerer jul, så kan det ikke bare bli nisser, vi må faktisk få med at dette er en religiøs høytid. En del av et undervisningsopplegg for å lære og forstå, er også å oppleve en seremoni, sier hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS