Malala Yousafzai støtter en skoleelev som risikerer å bli sendt fra Norge tilbake til Afghanistan. Arkivfoto: Jørgen Jelstad

Fredsprisvinner tvitret til støtte for Trondheims-elev

Fredsprisvinner Malala Yousafzai har delt en video av afghanske Taibeh Abbasi ved Thora Storm videregående skole i Trondheim på sin Twitter-profil. Filmen er en del av Amnesty Internationals kampanje mot tvangsretur til utrygge land.

Publisert

Fredsprisvinner Malala Yousafzai har over en million følgere, skriver Adresseavisen. “Taibeh delte sin sterke historie med oss. Nå støtter vi kampanjen til hennes skolekamerater for å stoppe Norge fra å deportere henne”, skriver hun på Twitter-kontoen sin.

Amnesty International har vært flere dager i Trondheim for å lage en kampanje mot tvangsretur av asylsøkere til utrygge land. Elev ved Thora Storm videregående skole i Trondheim, Taibeh Abbasi, er en av dem, som sammen med sin familie, risikerer tvangsretur til Afghanistan.

– Hovedkontoret til Amnesty i London hadde lagt merke til det store engasjementet til ungdom i Trondheim i Abbasi-saken, og de ønsket derfor å komme hit for å lage disse filmene, sier Tove Marie Paasche, regionleder for Amnesty i Midt-Norge til Adresseavisen.

 

Familien håper på behandling i Høyesterett

Historien om Abbasi-familien har skapt stort engasjement i Trondheim, særlig i ungdomsmiljøet. Familien Abbasi har bodd i Trondheim i over fem år, men har nå mistet oppholdstillatelsen. De skal etter planen returneres til Afghanistan.

Familien håper nå å få prøvd saken sin i Høyesterett, skriver Adresseavisen.

Samtidig jobbes det nå politisk for å få stoppet tvangsreturene.

 

Arbeiderpartiet støttet hurtigbehandling

Ap, Sp, KrF, Venstre og SV ble 7. november enige om å sende et brev til regjeringen der de krever at Sylvi Listhaug (Frp) og Ine Eriksen Søreide (H) stiller i Stortinget og svarer om sikkerheten i Afghanistan.

Gruppestyret i Arbeiderpartiet, med partileder Jonas Gahr Støre i spissen, hadde i går et møte for å bestemme seg for om de ville støtte et forslag fra SV, MDG og Rødt om de såkalte «oktoberbarna». Ap stemte i går for at forslaget med akutt returstans skal hurtigbehandles.

Saken dreier seg om tvangsretur av 130 ungdommer fra Afghanistan, som kom til Norge i 2015.

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Rigmor Aasrud sa i går til VG at opposisjonen i tillegg nå sender et brev hvor de krever at utenriksministeren og innvandrings- og integreringsministeren kommer i Stortinget og svarer om sikkerheten i Afghanistan.

Senterpartiet sier nei til akutt returstans

NRK melder onsdag ettermiddag at Sp ikke kommer til å stemme for at forslaget om akutt returstans skal hurtigbehandles i Stortinget. Både Ap og Sp må stemme for, hvis forslaget fra SV skal få flertall.

– Vi vil ha en grundig og ordentlig komitébehandling. Derfor kommer vi ikke til å støtte forslaget fra SV på tirsdag, sier Sps innvandringspolitiske talskvinne Heidi Greni til VG.

Både Ap og Sp hadde møter med sine respektive stortingsgrupper onsdag ettermiddag.

Les også: Massiv støtte til Abbasi-familien i Trondheim

Powered by Labrador CMS