Nye fraværsregler fører til influensa-kø hos fastleger

Fastleger opplever stor pågang fra elever som trenger sykemelding for forkjølelse, etter at de nye fraværsreglene trådde i kraft.

Nye og strengere fraværsregler fører til at elever på videregående skole må til lege for å få bevis på sykdom, melder  NRK. Mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag vil som hovedregel bety ingen karakter.

I Førde i Sogn og Fjordane har det den siste uken vært stor pågang på grunn av en influensabølge.

– Det er i utgangspunktet folk som ikke hadde hatt behov for å gå til lege, som tar kontakt, sier medisinsk ansvarlig lege på Førde legesenter, Mariann Kapstad.

Hun sier en god del av timene som er satt av til «øyeblikkelig hjelp»-pasienter, har gått med til å ordne erklæringer til elever.

Kari Sollien, leder i Allmennlegeforeningen, sier det er vanlig at mange elever blir syke like etter skolestart. Og siden mange ikke vet om de vil overskride den nye grensen i løpet av året, vil mange ha legeerklæring for å være sikre.

– Det er ingen grunn til å oppsøke lege hvis man må være borte en dag eller to. Det er først dersom man begynner å nærme seg fraværsgrensen at det kan være en god idé å gå til en lege for dokumentasjon, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). (©NTB)