Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sier høstens smittestrategi ikke har fungert godt nok.

FHI: – Høstens smittestrategi har ikke fungert godt nok

Det siste døgnet er det registrert 1.796 koronasmittede i Norge, ifølge MSIS. Dette er det høyeste tallet på ett døgn så langt under pandemien – og mye av smitten skjer i skolene.

Publisert

Den forrige toppnoteringen var 1.552 nye smittede og kom fredag i forrige uke.

Ifølge MSIS-oversikten til Folkehelseinstituttet ved midnatt natt til onsdag er 160.174 nordmenn bekreftet smittet siden pandemien startet, og økningen det siste døgnet oppgis å være 1.796.

89 koronasmittede pasienter er nå innlagt på sykehus. Det er en økning på ti pasienter fra dagen før. Elleve av pasientene får respiratorbehandling, og 22 ligger på intensivavdeling. Tallet på innlagte er det høyeste siden 26. mai, ifølge oversikten.

Mye av smitten skjer på skolene. FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier til NRK at høstens smittestrategi ikke har fungert godt nok.

– Det har ikke vært ønske fra Helsedirektoratets og Helsedepartementets side at det skal spre seg så mye smitte i skolene, og det har økt raskere enn det vi forventet, sier Stoltenberg.

Hun sier det nå er vanskelig å tolke tallene fordi det er så mye selvtesting.

– Da registreres ikke de negative prøvene. Det betyr at vi i mye mindre grad enn før vet om disse tallene representerer hvordan epidemien utvikler seg. De er ikke direkte sammenlignbare med tidligere tall.

Les også: Professor i barnemedisin:– Risikoen for smitte blant barn og unge er kraftig underkommunisert

Regelmessig hurtigtesting

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen sier til NTB at det ikke er noen tvil om at smittesituasjonen nå er krevende for foreldre, elever og skoler.

– Det er den også for Oslo kommune. Vi har ikke hatt så mange smittetilfeller i løpet av pandemien som vi har nå, sier Johansen.

Han sier smitten har steget mer etter skolestart enn analysene til de nasjonale myndighetene tilsa, og nå er så høy at Oslo og en rekke andre kommuner forrige uke ba om endringer i de nasjonale kravene til hvordan kommunene skal teste skoleelever og spore koronasmitten.

– Det fikk vi, og derfor går vi denne uken og neste over fra å gjennomføre smittesporing og testing av alle nærkontakter i skolene, til å innføre regelmessig hurtigtesting av alle elever. Dette vil gi bedre løpende oversikt og kontroll over smittesituasjonen. I tillegg fortsetter arbeidet med smittesporing i husstandene med uforminsket styrke, sier byrådslederen.

Les også: Støre ber om vaksinesvar for 12-15-åringer

Tresifret antall innleggelser

Om kort tid kan vi være oppe i et tresifret antall sykehusinnleggelser på grunn av korona, tror assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Det store spørsmålet er hvor mange alvorlige sykdomstilfeller vi får når smitten øker slik som nå. Jeg tror vi vil få et tresifret antall inneliggende pasienter om ikke så lenge, mer enn hundre som ligger inne samtidig, sa Nakstad til NTB tirsdag.

– Men jeg håper at vi ikke når de samme nivåene som i vinter da vi hadde den tredje smittebølgen, føyde han til.

Powered by Labrador CMS