Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot å gi folk inntrykk av at de kan senke skuldrene i pandemien.

Støre ber om vaksinesvar for 12-15-åringer

Støre purrer på vaksine-svar. – Vi hører om bekymrede foreldre, og skoleledelse og lærere som har store utfordringer med å håndtere situasjonen, sier Ap-lederen.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen må raskt avklare om barn og unge mellom 12 og 15 år skal få tilbud om koronavaksine, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Det bør være mulig å få et klart signal fra regjeringen som gjør at man kan komme i gang med en sånn vaksinering raskt, sier Støre til NTB.

Regjeringen varslet for et par uker siden at det snart ville komme en vurdering av om unge mellom 12 og 15 år skal tilbys vaksine, men avgjørelsen lar vente på seg.

Samtidig skyter smittetallene i været og flere skoler har opplevd store smitteutbrudd.

Les også: Smittetallene øker tre ganger så fort som FHI spådde

– Møter stor uro

Støre ber regjeringen få opp tempoet.

– Vi møter stor uro blant mange foreldre som opplever høye smittetall i skolen, og store utfordringer for skoleledelsen og lærere i å håndtere den situasjonen, sier Støre.

Han viser til at vaksinene fra Pfizer og Moderna alt er godkjent til bruk for 12-15-åringer og mener Norge bør se til Danmark, som er blant landene som vaksinerer alle fra 12 år og oppover.

– Vaksinene finnes, er godkjente og vil utgjøre en forskjell, sier Støre.

Sliter med smittesporing

Ap-lederen ber samtidig regjeringen sørge for at kommunene har god nok testkapasitet og tilgang til nødvendig smittevernutstyr.

Flere kommuner har den siste tiden meldt fra om at de sliter med å følge opp smittesporingen, blant dem Bergen og Oslo.

Regjeringen ba forrige uke kommuner med sprengt kapasitet om å prioritere vaksinasjon framfor smittesporing.

– Vi forventer at regjeringen nå er nært på kommunene i å støtte dem i en krevende situasjon der de både ønsker å holde skoler åpne på grønt nivå, og samtidig skal finne balansen mellom testing og karantene for å holde smitten nede, sier Støre.

– Ikke over

Ap-lederen gikk ut tidligere tirsdag og advarte mot å gi folk et inntrykk av at de kan senke skuldrene nå.

– Man må være veldig forsiktig med å uttale seg på en måte som får det til å høres ut som om nå er vi igjennom. Dette bildet med at vi har vært på toppen av fjellet og skal ned, det mener jeg har vært en feil tilnærming hele veien. Det handler om å gå over mange topper, sier Støre i et intervju med NTB.

– Så det å senke skuldrene nå, det er uklokt, særlig overfor dem som ikke er beskyttet av vaksinen, slår han fast.

Ap-lederen oppfordrer samtidig alle voksne om å vaksinere seg.

– Det er viktig for å beskytte de unge. Og vi må ha høy beredskap i kommunene slik at vi begrenser smitte i skoler og barnehager mest mulig.

Les også: Professor i barnemedisin:– Risikoen for smitte blant barn og unge er kraftig underkommunisert

Kan måtte overta ansvaret

Om bare noen uker er det kanskje Støre selv som skal overta ansvaret for myndighetenes koronahåndtering.

Men både regjeringen og helsedirektøren har allerede varslet at en full gjenåpning og fjerning av énmetersregelen kan komme mot slutten av september eller i begynnelsen av oktober.

– Det jeg er urolig for, er at når det blir sagt på den måten, så kan det bli hørt av mange som at da er vi omtrent der. Fullvaksinerte kan tenke at de kan leve helt som normalt, sier Støre.

Han mener vi fortsatt skal ha stor oppmerksomhet på at de grunnleggende reglene om avstand, håndvask og aktsomhet gjelder.

– Hvor redd er du for å måtte stenge landet ned igjen hvis du blir statsminister?

– Ingen ønsker å komme dit, aller minst med tanke på våre unge, som betalte en høy pris for nedstengningen. Det beste bidraget vi kan gi for å hindre det, er å komme i mål med vaksineringen, slår Støre fast.

Les også: Norske og svenske ungdommer med svekket livskvalitet og svekket tillit

(©NTB)

Powered by Labrador CMS