Stengte skoler i flere land i Europa.

Muterte virus rammer skoler over hele Europa

De muterte virusvariantene rammer land verden over, og Finland og Estland er to av landene som igjen stenger skolene.

Publisert

I Oslo må barna i barnehagene og elevene i barne- og ungdomsskoler nå over til rødt nivå.

Onsdag starter også massetestingen i videregående skoler i Oslo. Første skole ut er Stovner videregående.

For mange barn i Europa er imidlertid stengte skoler nå hverdagen.

– Smitten sprer seg for raskt i Finland, som derfor stenges ned i tre uker fra 8. mars, sier statsminister i Finland, Sanna Marin ifølge NTB.

Det betyr blant annet fjernundervisning for alle elever som er 13 år eller eldre. Fritidsaktiviteter for eldre barn stanser også, og det blir ikke lov med samlinger på flere enn seks personer. I tillegg må restauranter stenge, men det kan gjøres unntak for områder med lav smittespredning.

Les også: Melby: – Galt å stramme inn for skolene nasjonalt nå

Slitne tyskere

I Frankrike har man startet med spyttprøver blant elever i grunnskolen i et forsøk på å unngå skolestenging. Målet er, skriver nettstedet rfi.fr, å gjennomføre 300.000 slike tester i uka.

Både i Tyskland og Danmark har man derimot innført hurtigtester blant personalet. Barnehagepersonell i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz har siden slutten av januar hatt fri tilgang til hurtigtester for korona.

En undersøkelse fra YouGov viser imidlertid at 60 prosent av alle tyskere ønsker lettelser eller fjerning av landets koronarestriksjoner. Landet har vært fullt nedstengt i to og en halv måned, men ti av landets delstater har igjen åpnet skolene. Tyskland har hatt en kraftig nedgang i antall smittetilfeller siden desember, men nye varianter av viruset har ført til at smitten igjen har økt de siste ukene.

Les også: Stoltenberg: – Skolene gir viruset en arena der det kan spre seg på en helt annen måte

I Danmark ble skolene åpnet for de yngste elevene i februar, og det gikk bedre enn fryktet.

– Heldigvis har smitteutviklingen fulgt et av de mer gunstige scenarioene som våre analytikere har regnet på, skrev leder for Statens Serum Institut (SSI), Henrik Ullum på Twitter tidligere i mars.

Danmark startet en forsiktig gjenåpning av skoler basert på beregninger om at det ville føre til 870 eller færre koronapasienter på danske sykehus i midten av april. Likevel foreligger det ingen konkrete planer om ytterligere gjenåpning i Danmark.

Estland stenger

Estland stenger nå ned i én måned for å bremse spredningen av den engelske virusvarianten i landet, opplyser statsminister Kaja Kallas ifølge NTB.

Det baltiske landet er for tiden landet i verden med det nest største smittetrykket i verden etter Tsjekkia, sortert etter antall koronasmittede per 100.000. For Estland ligger det på 1.312 smittede per 100.000. Skoler, restauranter, kafeer, og butikker må stenge. Unntaket er butikker som selger nødvendige varer. Innendørs sport forbys også i restriksjonene som trer i kraft torsdag.

Engelske barn derimot er tilbake på skolen for første gang siden januar.

England er i gang med en gradvis gjenåpning. Første steg er skoleåpninger, og engelske barn var mandag tilbake på skolebenken for første gang siden januar. Landets siste nedstenging har vart siden nyttår, og skolene har vært stengt for de aller fleste elever.

Mandag kunne elever i alderen fem til elleve år for første gang vende tilbake på skolen. I løpet av de neste ukene skal alle elever igjen være på plass på skolen.

Powered by Labrador CMS