
Strid om vurdering på MDGs landsmøte
Bør eksamen erstattes med mappevurdering? Og bør nasjonale prøver avskaffes eller er de lærernes kompass? Vurdering skapte engasjement på MDGs landsmøte.
Vurdering skapte temperatur under MDGs landsmøte på Fornebu i Bærum.
Leonore Røkenes Agersborg, sentralstyremedlem i Grønn ungdom, argumenterte for å erstatte dagens eksamen med mappevurdering. Hun sa:
– Hva bør telle mest i debatten om eksamen? Den innsatsen eleven har lagt ned gjennom et helt år, eller hvor bra eleven presterer i løpet av seks timer i en svett gymsal? Elever i dag er veldig gode på å bli testet. Man pugger til prøver og eksamener og glemmer alt i det oppgaven er levert inn. Mange av mine medelever sluttet å følge med i timene, fordi de heller vil pugge på det læreren har sagt at de kanskje får på eksamen. Da har vi mislyktes, sa Agersborg.
Hun kalte eksamen noe av det mest urettferdige som finnes i skolen, og sier det er gambling med elevers framtid.
– Du vet ikke hvilket fag du kommer opp i, hvilket tema du får, eller hva annet som skjer i livet ditt akkurat da. Kanskje mista du noen nylig, ble dumpa dagen før eller du har en skikkelig drittdag. Det er kjipt å ha kjempet seg til gode karakterer i alle fag og så plutselig komme opp i fransk skriftlig og vips der røyk drømmestudiet, sa Agersborg.
Hun foreslo:
– Mappevurdering viser hva eleven faktisk kan, og det gir forutsigbarhet. La oss fjerne eksamen og innføre mappevurdering. La oss utdanne hele mennesker, ikke bare puggemaskiner.
Alternativ eksamen
Agersborg møtte motbør fra Gro Santi Johansen, lærer i videregående og leder for MDG i Møre og Romsdal.
– Mappevurdering kunne fungert for ti år siden, men ikke i dag. Vi har alle sett hva KI kan gjøre. Du kan levere en perfekt mappe på 30 minutter. Det er ingen måter å avsløre bruk av KI på. For selv om vi tror at vi vet hva som har skjedd, så er det vanskelig å slå fast om dette virkelig er elevens arbeid, sa Johansen.
Agerborg svarte: – Mappevurdering ville kanskje fungert bedre for ti år siden, men eksamen er over 1000 år. Den fungerte ikke da og den fungerer ikke nå. La oss utvikle oss i stedet for å stå stille, sa hun.
Agerborg fikk delvis gjennomslag. MDG går inn for at det iverksettes forsøk med alternativer til dagens eksamen. MDG går også inn for at det gjøres en vurdering av om dagens eksamensordning bør endres, for å sikre en sluttvurdering som bedre representerer elevenes kompetanse.
– Lærernes kompass
Delegat Liv Gjestvang, som sitter i MDGs skolepolitiske utvalg nasjonalt, argumenterte for å beholde dagens nasjonale prøver.
– Nasjonale prøver er et veldig viktig kompass for oss lærere. De gir oss innsikt i klassens og skolens utvikling over tid. De viser oss nøyaktig hva hver enkelt elev trenger å øve på, slik at vi kan tilpasse undervisningen etter det. Foresatte, skoleeiere og politikere får innsikt, kvalitetssikring og trygghet.
– Jeg er helt enig i at vi kan kutte unødvendig testing, men vi er nødt til å beholde og videreutvikle nasjonale prøver som et presis og læringsfremmende redskap. Ikke ta fra oss lærere kompasset, uten å ha et alternativ, sa hun.
Delegat og lærer Janne Kjellevold Midtbø viste til at Utdanningsforbundet på sitt landsmøte i 2023 vedtok å avvikle dagens nasjonale prøver. Hun viste også til at regjeringen i stortingsmeldingen om en mer praktisk skole, går inn for å erstatte dagens nasjonale prøver med prøver som har et rent læringsstøttende formål.
Nasjonale prøver
– Dette viser at dagens testregime ikke fungerer etter intensjonen. Problemet med nasjonale prøver, slik de er i dag, er det doble formålet med en og samme prøve. Den skal støtte lærernes underveisvurdering og gi styringsinformasjon til kommunene og til nasjonale myndigheter.
Hun la til: – Som lærer ser jeg hver dag hvordan prøver ment for målinger på systemnivå, får konsekvenser helt inn i klasserommet. De påvirker undervisningen og tar tid og energi som heller burde vært brukt på faglig utvikling og tilpasset opplæring. Lederen for kvalitetsutviklingsutvalget har etterlyst modige politikere som tør å ta et oppgjør med testregimet. Vi bør være de politikerne.
Gjestvang tok replikk og sa:
– Jeg sier ikke at de nasjonale prøvene er perfekte, men når noe ikke er perfekt, må det videreutvikles. Vi kan ikke kaste kompasset, gjentok hun.
Midtbø svarte:
– Det som står i forslaget til program er at vi ønsker å avvikle nasjonale prøver i dagens form. De skal erstattes med noe nytt, slik regjeringen foreslår.
Foreslo å droppe karakterer
Frode Elias Lindal, delegat fra Finnmark, vil erstatte karaktervurdering med bestått/ikke bestått
– Vi har mange gode forslag på vurdering, men det tenkes for smått. Det er forskjell på indre og ytre motivasjon. Ytre motivasjon er karakterer. Indre motivasjon er læringsglede. KI er i stand til å gjøre middelmådig og umotivert arbeid for oss. Det skal ikke skolen holde på med, sa han.
– Jeg ønsker at vi erstatter karakterer med bestått/ikke bestått i de fleste fag, med en mulighet for elever til å få karakterer i et minimum av fag som de selv ønsker å fordype seg i. Det vil være særlig bra for elever som mangler karakterer i ett eller to fag og som derfor ikke kommer seg videre.
– Særlig gutter opplever det, og ingenting er farligere for samfunnet enn gutter som faller ut. Og så kan jenter som ikke er fornøyde med 5 eller 6, få slippe å møte veggen. De kan heller få velge seg fem fag, eller flere, hvis de har kapasitet til det. Så kan de få karakterer i dem, sa Lindal
Han mener ordningen også er bra for lærere:
– De slipper å pløye seg gjennom store bunker med umotivert arbeid. De kan heller gi spisset vurdering til elever som er motiverte for å jobbe med faget.
– Vi må stille krav
Men Lindal møtte møtebør. Delegat Leonore Røkenes Agersborg er helt uenig.
– Nå har jeg gått på skole i 13 år og jeg har ikke møtt en eneste elev som er imot karakterer. Med bestått/ikke bestått kommer elevene til å gi f.... Vi trenger å stille krav til elevene, sa hun.
Lindal ville ikke gi opp:
– Dette bør være en drømmesak for Grønn ungdom i skoledebatten. Endelig har dere den gode populistiske vinnersaken dere kan presentere for elevene. Her kan dere vise at dere bryr dere om elever som sliter og at dere ønsker å tilby dem en bedre skolegang, sa Lindal.
Lindal fikk ikke gjennomslag for sitt forslag på landsmøtet.