Leder i Elevorganisasjonen, Edvard Botterli Udnæs.

Elevorganisasjonen forventer at eksamen blir avlyst i løpet av få dager

Utdanningsdirektoratet anbefaler å avlyse eksamen. Nå forventer lederen av Elevorganisasjonen en lynrask avgjørelse fra kunnskapsministeren.

Publisert Sist oppdatert

I en risikoanalyse Utdanningsdirektoratet la fram mandag anbefaler de å avlyse både skriftlig og muntlig eksamen for grunnskole og videregående også i år. Elevorganisasjonen har tatt sterkt til orde for nettopp det og er lettet over anbefalingen fra direktoratet.

– Vi er glade for at Utdanningsdirektoratet støtter elevenes krav. Nå forventer vi at eksamen blir avlyst, og det må skje rimelig kvikt, sier Edvard Botterli Udnæs, leder i Elevorganisasjonen.

Dette anbefaler Utdanningsdirektoratet

  • Å avlyse skriftlig og muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen for alle elever i grunnskolen og videregående opplæring.
  • Å gjennomføre eksamen for privatister.
  • Å gjennomføre eksamen for elever som trenger eksamen for å bestå faget.
  • At vitnemål gis ut fra elevenes standpunktkarakterer.
  • Å videreføre regelverksendringene for standpunktvurdering og eksamen som gjaldt våren 2021, også våren 2022 .

Her er risikovurderingen fra Udir.

– Bør avlyse innen onsdag

Han peker på at partiene i dagens regjering kritiserte Solberg-regjeringen for at de var for sene med å avlyse eksamen i fjor.

– Da vil jeg minne kunnskapsminister Tonje Brenna på at Solberg-regjeringen fikk risikovurderingen fra Utdanningsdirektoratet 5. februar i fjor, og de avlyste eksamen 8. februar. Så hvis Brenna skal holde ord om å være kjappere enn forrige regjering, må eksamen være avlyst innen onsdag, sier Udnæs.

– Avlyste eksamener vil gi årskull med kunstig høye karaktersnitt, ettersom eksamenskarakterene alltid trekker gjennomsnittet noe ned, hvor problematisk er det?

– Dette er hensyn som må veies opp mot hverandre. Vi mener hensynet til undervisningssituasjonen og tapt læring veier tyngre enn hvordan det påvirker opptaket til høyere utdanning, sier Udnæs.

– Vanskelige avveininger

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) sier til VG at de vil fatte en beslutning så raskt som mulig, men at de vil gjennomføre møter med fylkeskommunene og organisasjonene i skolesektoren først.

– En eventuell avlysning av eksamen fører med seg en rekke dilemmaer. Selv om det er mange argumenter for å avlyse eksamen, er det også argumenter for å gjennomføre. Dette er derfor vanskelige og viktige avveininger, skriver Brenna i en e-post til VG.

Utdanningsforbundet har ikke avgjort om de vil støtte å avlyse eksamen, men ifølge opplysninger gitt til VG vil de ta en avgjørelse i sentralstyret onsdag denne uken.

Powered by Labrador CMS