Olav Høva Næss kan være trygg på at lærerlønn har høy prioritet for meg og Utdanningsforbundet, understreker forbundsleder Steffen Handal. Ill. foto: Jørgen Jelstad

Ikke tabu å snakke om lærerlønn i valgkampen

Er det blitt tabu å snakke om lærerlønn, spør mangeårig lærer Olav Høva Næss – og viser til en samtale med meg etter den store utdanningsdebatten i Arendalsuka for å underbygge sin bekymring.

Publisert

Først vil jeg gi Olav Høva Næss rett i at lønn er et helt sentralt virkemiddel for å rekruttere og beholde lærere. Derfor har han også rett i at lønn alltid må være et viktig tema for våre tillitsvalgte og ha høy prioritet i hele Utdanningsforbundet. 

Og selvsagt er det ikke forbudt for oss i Utdanningsforbundet å snakke om lønn også i valgkampen. Selvsagt har heller ikke vår kommunikasjonsavdeling gitt verken meg eller andre råd om at vi ikke skal snakke om lærerlønninger nå. Jeg snakker ofte om lønn som virkemiddel for å rekruttere og beholde lærere når den stadig økende andelen ukvalifiserte i lærerstillinger står på agendaen.   

Men i akkurat denne debatten som Høva Næss refererer til, sto helt andre tema på dagsorden: Den store utdanningsdebatten i Arendalsuka bar tittelen «Hadde vi ikke verdens beste skole..?» og var konsentrert om tre ulike tema: Lærertetthetsnorm, tidstyver/byråkratiseringen av lærerjobben, samt bruk av nasjonale og internasjonale tester som måleinstrument for kvalitet i skolen. I tillegg fikk barneombudet snakke om spesialundervisningen, som etter hennes mening er skandaløs dårlig.

Dette er tema som engasjerer mange lærere. Lærertetthetsnorm har hatt høyeste prioritet i valgkampen, nettopp fordi vi vet hvor viktig denne saken er for medlemmene våre. At jeg valgte å holde meg til tematikken i utdanningsdebatten i Arendal, betyr ikke at jeg ikke vil snakke om lærerlønninger når anledningene er der. Men akkurat denne debatten benyttet jeg til å få fullt trykk bak budskapet om lærertetthet. 

Høva Næss kan være trygg på at lærerlønn har høy prioritet for meg og Utdanningsforbundet, selv om vi er uenige om hvorvidt det ville være riktig å bruke taletid på lønnspolitikk i akkurat denne debatten. Men at det må settes økt fokus på lærerlønningene i samfunnsdebatten, også fra politikerne og andre aktører enn lærerne selv, er vi helt sikkert veldig enige om. 

 

Powered by Labrador CMS