Bergen satte av 2800 vaksiner, 470 skole- og barnehageansatte møtte opp

Det var satt av 2800 vaksinedoser til ansatte i barnehager og skoler i Bergen - 470 personer møtte opp.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag og lørdag i forrige uke var det satt av 2800 doser for skole- og barnehageansatte for at denne yrkesgruppen skulle bli fullvaksinert.

– 470 er færre enn vi hadde planlagt for, og dette har nok sammenheng med at mange har fått eller snart skulle få vaksine gjennom det ordinære vaksineløpet. Det er veldig vanskelig å planlegge hvor mange som skal komme på et slikt drop-in-tilbud, men uansett er det positivt at vi nå har kunnet tilby skole- og barnehageansatte vaksine når vi nå ser at smitten sprer seg blant barn og ungdom i skolealder, forteller Beate Husa, helsebyråd i Bergen, til utdanningsnytt.

– Hva skjedde med de ubrukte dosene som var satt av?

– De ble brukt til den videre vaksineringen av Bergen kommunes innbyggere og tilreisende studenter.

Karantenefritak

Nestleder i Utdanningsforbundet, Eirik Lilleheil, sa i forrige uke at denne prioriteringen kom lovlig seint. Nå sier han at han er glad for at mange ansatte i barnehager og skoler har benyttet seg av tilbudet, og at de fleste nå har fått tilbud om to doser.

– Det gjør at mange nå føler seg tryggere på jobb. Samtidig er flere fremdeles bekymret for egen og ikke minst elevenes helse.

Det de får flest tilbakemeldinger på akkurat nå er frustrasjon og usikkerhet knyttet til karantenefritaket.

– I Bergen er det høye smittetall og det er mange skoler er berørt. Det er utfordrende at det ikke er et godt nok system for å teste seg ut av karantene. Det er ofte store elevgrupper som havner i karantene når det blir smitte på en skole, og det er usikkert hvor lang tid det tar før elever og lærere er tilbake på skolen, sier han.

Sprengt kapasitet

Utdanningsforbundet i Bergen vet om lærere som ikke aner om det kommer 8 eller 28 elever til undervisning dagen etterpå.

– Dette er klart utfordrende og bidrar ikke til å skape en trygg og forutsigbar skolehverdag for elever og lærere. En annen ting som skaper utrygghet for de ansatte er at det forventes at fullvaksinerte stiller på jobb uten krav til karantene eller testing, selv om de har hatt nærkontakt med en smittet. Vi vet at også fullvaksinerte kan bli smittet og bringe smitten videre, så de det gjelder er selvsagt redd for å smitte kollegaer og elever som ikke er beskyttet, sier Lilleheil.

Han legger til at dagens system skaper et enormt merarbeid for ledere på skoler og barnehager der det bli påvist smitte.

– Det jobbes døgnet rundt for å drive med smittesporing og nødvendig informasjonsarbeid. Vi er bekymret for arbeidssituasjonen og belastningen for skoleledere og styrere. Samtidig forstår vi at skolene må bidra når kapasiteten til helse er fullstendig sprengt, sier han

Powered by Labrador CMS