Kunnskapsdepartementet vurderer å endre regelverket for familiebarnehager. Ill. foto: Erik M. Sundt

Familiebarnehagene kan få strengere bemanningskrav

– Vi vil se på regelverket for familiebarnehager for å sikre barna det de har krav på av oppfølging og kvalitet, sier statssekretær Rikke Høistad Sjøberg (H) i Kunnskapsdepartementet.

Publisert

 

 

 

– Når bemanningsnormen er innført i ordinære barnehager, må vi også vurdere kravene til familiebarnehagene, sier statssekretæren i en e-post til Utdanningsnytt.

 Hun har med det endra standpunkt fra i sommer. Da sa hun at departementet ikke hadde noen planer om å endre reglene for bemanning i familiebarnehagene. 

 – Alle barn skal være trygge og ha det godt i barnehagen, også i familiebarnehager, understreker Sjøberg nå.

Regjeringen vedtok i april i fjor nye, skjerpa bemanningsnormer for barnehagene.

 

Familiebarnehagene unntatt fra nye bemanningsnormer

Men de nye normene omfatta ikke familiebarnehagene, som allerede før reformen hadde mindre strenge bemanningskrav enn de ordinære. Der kan en assistent ha ansvar for fire barn under tre år hele barnehagedagen

 – Familiebarnehager er annerledes organisert enn ordinære barnehager. Det kan være et godt valg for noen familier, bidrar til et mangfold blant barnehager, men barnas behov for trygghet og et godt pedagogisk opplegg er det samme, sier statssekretæren.

 

Samtidig trekker hun fram at reportasjer i Utdanning kan gi inntrykk av at er en praksis der kommunene har gitt unntak fra reglene ved godkjenning av familiebarnehager.

Et eksempel statssekretæren trekker fram, er kravet om at de skal drives i et bebodd hjem.

– Reglene er laget i ei tid da det var mest store barn i barnehage. Nå har familiebarnehagene mange små barn. Det må vi også ta med i vurderingen av regelverket, sier statssekretær Rikke Høistad Sjøberg.

 

 

 

Powered by Labrador CMS