Regjeringen tilbyr 16- og 17-åringer koronavaksine

Regjeringen har besluttet at 16- og 17-åringer skal få tilbud om koronavaksine.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres.

Det melder Folkehelseinstituttet onsdag.

– Få ungdommer har blitt alvorlig syke av koronaviruset, men det er en del smitte blant 16-17-åringer. Vaksinasjon vil bidra til å beskytte de få som kan bli alvorlig syke hvis de smittes, i tillegg til å redusere smittespredning i samfunnet, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Hun fremhever også at redusert smittespredning i aldersgruppen som følge av vaksinasjon er nødvendig for å kunne lette på restriksjoner som har vært spesielt belastende for unge under pandemien.

Vaksinetilbudet går nå ut til alle født i årskull 2004 og 2005, som utgjør 127.000 ungdommer. For de som er født i 2005 og ikke har fylt 16 år, må det innhentes samtykke fra begge foresatte.

Ungdommene ønsker vaksine

Data fra Norge og andre land viser ifølge Folkehelseinstituttet at aldersgruppen 16-19 år langt oftere får covid-19 enn yngre barn. Ungdommene ønsker også selv å vaksineres.

- Spørreundersøkelser viser at 16-17-åringene er motivert for å bli vaksinert, og at foreldre til barn og ungdom også ønsker at de skal vaksineres, forklarer Greve-Isdahl.

Aldersgruppen 16 og 17 år vi være prioritert for vaksinasjon etter den voksne befolkningen over 18 år.

"Gitt at de fleste over 18 år allerede har fått minst én vaksinedose, vil det i stor grad være mulig for den enkelte kommune å innpasse 16-17-åringer i vaksinasjonstilbudet i kommunen", skriver FHI.

16-17 åringene anbefales et intervall mellom første og andre dose på 8 - 12 uker. Årsaken til at det anbefales et langt intervall er at unge har svært god immunrespons på vaksinen, og vil være beskyttet mot alvorlig sykdom etter første dose. Nye studier har vist at et langt intervall kan gi en bedre vaksinerespons, og i tillegg vil det gi tid til å innhente mer kunnskap om risiko for myokarditt etter andre vaksinedose.

Les også: Hele første trinn på Stavanger-skole må testes etter koronasmitte

– Vet lite om alvorlige bivirkninger

Overlege Preben Aavitsland sier til Utdanningsnytt at de har brukt tid på utredningen om vaksine til ungdommene for å skaffe seg et godt beslutningsgrunnlag.

Anbefalingen fra FHI kan leses i sin helhet her.

– Det viktigste er å skaffe opplysninger fra andre land om forekomst av eventuelle alvorlige bivirkninger i disse aldersgruppene. Det er få land som har vaksinert særlig mange 12-15-åringer, så jo lenger vi venter, jo bedre opplysninger får vi før vi tar en beslutning for Norge, skriver Aavitsland.

– Det primære formålet er å beskytte de vaksinerte mot alvorlig sykdom. Ungdom har allerede svært lav risiko for alvorlig sykdom. Vaksinasjon kan redusere risikoen ytterligere. Dette må veies mot ulemper ved vaksinasjon, som kan være at en del vaksinerte blir småsyke en dag eller to. Vi vet foreløpig for lite om eventuelle mer alvorlige bivirkninger i denne aldersgruppa, sier Aavitsland.

Betennelse i hjertemuskelen

Det har imidlertid altså kommet ny informasjon om en sjelden bivirkning etter mRNA-vaksiner der det oppstår betennelse i hjertemuskelen, såkalt myokarditt. Tilstanden forekommer hyppigere i yngre aldersgrupper, blant gutter og i all hovedsak etter andre dose. Det er foreløpig ikke kjent hvor hyppig tilstanden forekommer, men Folkehelseinstituttet skriver at det er sjelden: i USA er det rapportert en forekomst på opptil 7 per 100 000 vaksinerte gutter i ungdomsalder, mens upubliserte data fra Israel anslår at det er hyppigere.

– Nyere forskning viser at dette er en tilstand som kan oppstå etter vaksinasjon hos enkelte, og hvor de fleste blir friske innen en måned. Vi har også innhentet råd fra hjertespesialister som mener at denne sjeldne bivirkningen ikke bør være til hinder for at ungdom får tilbud om vaksine. Covid-19 sykdom hos ungdom kan gi mer alvorlig påvirkning av hjertet enn myokarditt etter vaksinasjon, sier Greve-Isdahl i pressemeldingen.

Folkehelseinstituttet fortsetter utredningen om et eventuelt tilbud om vaksinasjon til 12-15-åringer. En eventuell beslutning om dette kommer om noen uker.

Powered by Labrador CMS