Anne Lindboe, direktør i Private Barnehagers Landsforbund.
Anne Lindboe, direktør i Private Barnehagers Landsforbund.

PBL: Lærere bør regnes som samfunnskritisk personell

Anne Lindboe i PBL vil ha skole- og barnehagelærere inn på lista over samfunnskritisk personell, og får støtte blant lærerne. Det kan være aktuelt om skolene holder stengt etter påske, svarer Kunnskapsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

– For å kunne holde skoler og barnehager åpne for de som trenger det, er vi helt avhengige av å ha nok barnehagelærere og lærere på jobb.

Det sier Anne Lindboe, administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund.

Hun er bekymret for at ettersom lærere og barnehagelærere ikke står på listen over samfunnskritisk personell, blir de heller ikke testet.

Kan gå utover bemanningen

– Når det nå er så mange funksjoner som anses som kritiske, bør det også gjelde lærere og barnehagelærere. Det viktigste er at man legger til rette for at man kan få folk på jobb, også i skoler og barnehager. Hvis ikke er det utrolig mange helsepersonell som ikke kan sende barna dit.

Hun frykter at mangelen på testing kan føre til for lav bemanning.

– Det er behov for smittetesting, for å være i forkant av en eventuell smittetopp. Det aller viktigste er å forebygge smitte ut mot kritiske personer. For å unngå å putte folk i karantene unødvendig, må de prioriteres for testing, sier Lindboe.

I en uformell rundspørring Utdanningsnytt har gjort blant lærere oppgir 81% at de er enige med PBL-direktøren og vil ha lærere på lista over samfunnskritisk personell. 4,1 % svarer nei på spørsmålet, mens 14,5 % sier "vet ikke". Tilsammen 2627 lærere svarte i rundspørringen.

Andre kriterier for testing

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Anja Johansen (V), sier at ikke nødvendigvis alle som er på listen over samfunnskritisk personell testes.

– Det er per i dag begrenset testkapasitet, og det er derfor nødvendig med de testkriteriene som Folkehelseinstituttet har fastsatt. Helsemyndighetene jobber intenst for å øke testkapasiteten, sier hun.

Anja Johansen (V), statssekretær i Kunnskapsdepartementet.
Anja Johansen (V), statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Men ifølge Johansen kan det likevel se ut til at denne listen vil utvides ytterligere dersom koronakrisen drøyer ut.

– Dersom stengingen av barnehager og skoler vedvarer over påske, vil Kunnskapsdepartementet vurdere om også barnehagelærere og/eller lærere inkluderes i listen over samfunnskritisk personell, slik at de har krav på et tilbud i barnehage eller skole for egne barn.

Både Utdanningsforbundet og Skolenes Landsforbund har vært tydelige overfor departementet på at de mener barnehager og skoler ikke bør åpnes over påske. I Oslo har skolebyråd Inga Marte Thorkildsen uttalt at skoler og barnehager der holdes stengt den første uka etter påske, uavhengig av hvilke råd regjeringen kommer med.

– Kritisk på forskjellige måter

Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet sier at de ikke har foretatt noen egen utredning av spørsmålet om hvorvidt lærere bør havne på lista over samfunnskritisk personell.

– I den situasjonen vi er i nå med en pandemi er det åpenbart at for eksempel helsepersonell er kritisk på en annen måte enn lærere. Vi skal være takknemlig for den innsatsen de nå bidrar med, sier Handal.

– Men jeg antar at det ligger spesifikt situasjonsorienterte hensyn bak at andre grupper faller inn i myndighetenes kategori.

Powered by Labrador CMS