Landet over engasjerer foreldre og ansatte i barnehager seg i kravet om nok barnehagelærere i hele barnehagens åpningstid, og markerer dette i morgen 1. mai. Ill. foto (fra 2017): Audun Braastad / NTB scanpix

Barnehageopprøret markeres i flere norske byer 1. mai

I flere norske byer vil det 1. mai være paroler og plakater for å markere kravet om nok barnehagelærere i hele barnehagens åpningstid.

Publisert

I hele landet har foreldre og ansatte engasjert seg i henholdsvis Foreldreopprøret 2018 og Barnehageopprør 2018. Begge har facebookgrupper, sistnevnte med over 20.000 medlemmer.

 

Foreldre stiller også opp

I Bergen har Utdanningsforbundet en egen parole: «Nok barnehagelærere i hele barnehagens åpningstid». Leder i Utdanningsforbundet Bergen, Bente Ingeborg Myrtveit, oppfordrer alle til å komme og støtte saken.

– Det var ikke vi som tok initiativet til barnehageopprøret, men vi støtter saken og har sagt at de gjerne må gå sammen med oss i toget. Dette er en viktig sak. Å delta i 1. mai-toget er en bra måte å få markert saken på. Både pedagognormen og bemanningsnormen er viktig. Vi håper på et godt oppmøte, sier Myrtveit til Utdanning.

Ifølge Bergens Tidende er det også mange foreldre som vil gå i 1. mai-toget for å markere at de vil ha en norm som sikrer nok ansatte i hele barnehagens åpningstid.

– Det hender at én ansatt er alene med seks ettåringer om morgenen. Tenk deg selv å ha sekslinger alene, sier styrer Sabine Scheidt, til Bergens Tidende.

Innimellom må hun be foreldre om hjelp til å passe barna i Damsgård barnehage. Styreren sier at om lag 50 av foreldrene denne barnehagen har sagt at de kommer til å stille opp i toget.

 

Flere byer

I løpet av de neste par ukene skal partiene på Stortinget bestemme om de går inn for regjeringens forslag om bemanningsnorm, med én ansatt per tre barn under tre år og én per seks barn over tre år.

Ifølge Facebook-sidene skal det være markeringer i mange byer rundt omkring i Norge. Også i Trondheim er det stor interesse, men hvor mange som kommer, er det for tidlig å spå om, sier leder av Utdanningsforbundet Trondheim.

– Vi har ikke en egen parole, men Utdanningsforbundet går med egen fane. Vi har sagt at de som vil markere barnehageopprøret er hjertelig velkommen til å gå sammen med oss. Dette er en veldig viktig sak som vi håper mobiliserer mange. Jeg oppfordrer folk til å støtte opprøret, sier Geir Røsvoll til Utdanning.

 

Arbeidstid barnehage inn i hovedoppgjøret 

17. april ble det kjent at Utdanningsforbundet avviser nemndas forslag til en ny arbeidstidsavtale for barnehagen, og at avtalen tas inn i hovedoppgjøret.

Unio kommune har følgende krav:

  • En særavtale som sikrer barnehagelærers/pedagogisk leders tid til å arbeide selvstendig med planlegging, for- og etterarbeid.
  • En særavtale som gir økt tid til planlegging, for- og etterarbeid for pedagogisk leder og barnehagelærer, sier Steffen Handal som er forhandlingsleder i Unio.

Forhandlingene i KS-området er i sluttspurten, og vil pågå fram til frist ved midnatt i natt.

 

Powered by Labrador CMS