Norge bruker mest penger per barnehagebarn i Norden, viser ny OECD-publikasjon. Illustrasjonsfoto: Eva Groven
Norge bruker mest penger per barnehagebarn i Norden, viser ny OECD-publikasjon. Illustrasjonsfoto: Eva Groven

Norge bruker mest på de minste

Norge er det landet i Norden som bruker mest penger per barn i barnehage. Og langt flere av barna går i privat barnehage.

Publisert

Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Norge brukte 2 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på barnehagesektoren i 2015. Det utgjorde 18 500 dollar per barn.

Til sammenligning brukte Danmark drøye 16 000 dollar per barn, mens Finland, som brukte minst av de nordiske landene, hadde kostnader på rundt 12 000 dollar per barn. Det utgjorde 1,2 prosent av BNP. 

For OECD-landene var snittet 9 000 dollar per barn i barnehagen. 

 

Flere norske barn i privat barnehage

SSB-artikkelen er en del av serien Utdanningsindikatorer OECD. OECD er en internasjonal organisasjon for samarbeid og utvikling. Deres årlige publikasjon Education at a Glance, tar for seg utdanningsrelaterte emner. Her sammenlignes tall fra de 36 medlemslandene. 

Education at a Glance 2018 viser at Norge har høy barnehagedekning i alle aldre sammenlignet med andre nordiske land og de andre øvrige OECD-landene. Det er særlig stor andel av 0-1-åringene i NOrge og Danmark som går i barnehage sammenlignet med de andre landene. 

I både Danmark og Norge var rundt 40 prosent av alle barn i alderen 0–1 år i barnehagen i 2016, om lag 15–20 prosentpoeng mer enn i Sverige, Island og i Finland.

I Norge går også om lag halvparten av barna i privat barnehage. Det er mye høyere enn i de andre nordiske landene. Der gikk minst 80 prosent av brqana i offentlige barnehager i 2016, mens gjennomsnittet for OECD-landene lå på rundt 65 prosent. 

Les også: Foreldreundersøkelsen: Er egentlig private barnehager bedre enn kommunale? 

 

Ser opp til den norske modellen 

I mars arrangerte Utdanningsforbundet i samarbeid med Kunnskapsdepartementet konferansen The Nordic Way. Et av målene med konferansen var å vise frem den Nordiske barnehagemodellen, og til Oslo kom forskere, barnehagelærere, statsråder og beslutningstakere fra 47 land for å se og lære. En av dem var  professor Judith Wagner ved Whittier College i USA. Hun uttalte at hun ser opp til den nordiske barnehagemodellen. 

– Dere bør sette pris på politikere, statsråder, forskere, barnehagelærere, fagorganisasjoner, utdanningsinstitusjoner og foreldre som prioriterer barns rettigheter og høy kvalitet i barnehagene, sa Wagner. 

 

 

– Å la barna spikke med kniv, eller klatre i høye klatrestativ er også utenkelig i amerikanske barnehager. Er et norsk barn uheldig og brekker armen i barnehagen, tar foreldrene det med til legen, får gips og kommer tilbake dagen etter. I USA ville barnehagen blitt saksøkt, ifølge professoren. 

– Barnas rett til lek og rett til medvirkning i Norge har direkte innvirkning på hvordan vi tenker og hvordan barnehagelærerne forholder seg til barna, sa leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal, på konferansen.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS