Anmeldelsene om fysisk vold i skolen øker og seksuell trakassering blir mer og mer vanlig, ifølge Lärarnas riksförbund. Ill.foto: Bo Mathisen
Anmeldelsene om fysisk vold i skolen øker og seksuell trakassering blir mer og mer vanlig, ifølge Lärarnas riksförbund. Ill.foto: Bo Mathisen

Sverige: Seksuell trakassering mot lærere øker

I slutten av august var årets tall for anmeldelser om alvorlig fysisk vold i grunnskole og videregående skole kommet opp i 295, ifølge det svenske Arbetsmiljöverket.

 

Det er en økning på 28 prosent fra samme tid i fjor, melder avisen Expressen i sin nettutgave.

Lærere og annet personale opplever ørefiker og knyttneveslag, å bli skallet og lugget av elevene. I en rapport fra Arbetsmiljöverket omtalt i Dagens Nyheter omtales også en anmeldelse der en gravid pedagog som forsøkte å stanse bråk mellom to elever ble slått i magen. Etterpå fikk hun smerter, og senere ble det konstatert spontanabort.

Ifølge Sveriges Television (SVT) skal anmeldelsene om fysisk vold i skolen nesten ha doblet seg på fire år.

Også seksuell trakassering er blitt mer og mer vanlig, ifølge Lärarnas riksförbund.

– Det er vanskelig å mota de här problemen i tid, sier leder i Lärarnas riksförbund, Åsa Fahlén, til Sveriges Television (SVT).

Lärarnas riksförbund, som har oppunder 90.000 medlemmer ifølge nettstedet deres, lr.se, mener at det gjøres altfor få anmeldelser og at skolen bør ta tak i dette.

– Tallene er skremmende. Skoleledere og lærere må ta opp denne type hendelser og tørre å anmelde, sier Åsa Fahlén.

– Det handler ikke bare om å gi lærere større mandat og løfte statusen deres. Jeg mener dette hovedsakelig handler om ledelse, der det kreves et systematisk arbeid på hele arbeidsplassen, sier hun.

I Småland er en elev mistenkt for å ha voldtatt en lærer i en videregående skole.

SVT brakte 19. september nyheten om at eleven vil bli begjært varetekstfengslet. Smålands-Tidningen var først med å melde dette.

Den påståtte voldtekten skal ha skjedd 14. september.

– Eleven nekter for å ha gjort det, sier hans advokat Gunnar Ljunggren til TT Nyhetsbyrån.

 

Powered by Labrador CMS