Foreslår at kriminelle gutter fotfølges på skolen og hjemme
Oslo Arbeiderparti mener det gjøres for lite for å bekjempe ungdomskriminalitet i Oslo. De vil opprette «Team Oslo» med 60-80 ansatte som vil koste 80 millioner kroner.
«Team Oslo» skal stoppe unge kriminelle gutter mellom 10 til 14 år gjennom en-til-en oppfølging på skolen og hjemme.
Tirsdag har Arbeiderpartiet et utspill i VG der en ny strategi lanseres. Den går blant annet ut på å opprette et «Team Oslo» som skal bidra til å stoppe unge kriminelle gutter mellom 10 til 14 år gjennom en-til-en oppfølging på skolen og hjemme.
Oslo Ap foreslår å sette av 60 til 80 stillinger og 80 millioner kroner til formålet.
– Vi vet hvem disse gutta er. Vi trenger å sette inn tiltak nå før de blir tunge kriminelle som aldri vil få et ålreit liv og som kommer til å bli veldig krevende for oss som samfunn, sier Marthe Scharning Lund, gruppeleder i Oslo Arbeiderparti, til VG.
– Dette er en helhetlig oppfølgning av enkeltbarnet fra morgen til kveld som kan aktivisere de unge gutta hele dagen, og gi en tettere observasjon av hva barnet trenger for å ikke bedrive vold og kriminalitet, sier Eivor Evenrud (Ap), medlem i Kultur- og utdanningsutvalget.
Det er ifølge straffesaksregisteret et fåtalls unge kriminelle som står bak en stor andel av kriminaliteten. I hele landet er det rundt 200. Likevel har politiet uttalt at de har få virkemidler.
Forskjell på gutter og jenter
Da politiet 8. mai la fram en oversikt over anmeldelser mot barn og unge i Oslo kom følgende fram:
- 1795 personer i aldersgruppen 10–17 år var i fjor registrert med ett eller flere forhold i fjor.
- 217 personer er registrert med fire eller flere forhold. 49 personer er registrert med ti eller flere forhold.
- Antall politianmeldelser mot unge i alderen 10–17 år øker sterkt. Men alvorlig vold utgjør bare en liten andel. Det er en betydelig overvekt av gutter som anmeldes.
- Vold er den største lovbruddskategorien blant gutter, etterfulgt av vinning.
- For jenter 10–17 år utgjorde butikktyverier en stor andel av anmeldelsene.
To ekspertutvalg i arbeid
Regjeringen har satt ned to ekspertutvalg som skal vurdere tiltak for ungdomskriminaliteten. Oslo Ap ber i tillegg Stortinget gjøre en lovendring for å endre på taushetsplikten.
– Rent økonomisk koster det samfunnet mye mer å vente enn å stoppe en farlig utvikling på et tidlig tidspunkt, sier Lund.
Arbeiderpartiet venter nå på budsjettforslaget fra Høyre- og Venstrebyrådet før de vil gå nærmere inn på hvilke tiltak som vil bli fulgt opp.
– Vi skal prioritere dette fremfor å kutte en milliard i Oslos inntekter, slik Høyre har lovet å gjøre ved å fjerne skatt på de dyreste boligene, sier Evenrud til VG.
Mistrivsel på skolen gir risiko
SaLTo-rapporten fra 2022 viser hva som gir økt risiko for å havne i kriminelle miljøer som ungdom.
Mange er i et uheldig oppvekstmiljø og har komplekse og sammensatte utfordringer. Mange vokser opp i en liten leilighet med mange søsken og en alenemor. En dårlig fungerende familie og opplevd omsorgssvikt nevnes også.
Flere har opplevd eller vært vitne til vold eller andre traumatiske opplevelser. De fleste viser tegn på psykisk uhelse som de ikke har fått hjelp til å takle. Fysiske og psykiske utfordringer leder til uro, atferds- og aggresjonsproblemer.
Mange mistrives på skolen og opplever lite mestring og tilhørighet. Mange føler på ensomhet og utenforskap og innvandrere har ofte lavere utdanning og dårligere økonomi.