Tvunget til å sette den første stein

Lars Magnus Vågberg kan se tilbake på mange år på glattisen som blant annet ga ham OL-gull i Torino i 2006.

Nå er kosten lagt på hylla, men idrettskarrièren på det glatte element minnes han med glede. I dag er han rådgiver og lærer ved Belset skole i Bærum.

Lars Magnus Vågberg (46) er født og oppvokst i Sverige. Der er det langt flere ishaller enn i Norge, også for curling.

– Da jeg var 13 år, hadde jeg valgt karate som valgfag på ungdomsskolen. Av forskjellige grunner ble det ikke noe av. Vi var 40 stykker som da fikk tilbudet om å prøve curling i stedet. Hvis vi ikke likte det skulle vi få et annet tilbud. Alle 40 ble hektet på curling, forteller Vågberg på plettfritt norsk.

– Det är sällan jag talar svenska. I 1994 flyttet jeg til Norge og begynte som lærer ved Romsås skole i Oslo. Elevene forsto ikke hva jeg sa, så jeg måtte lære meg norsk, forteller Lars, som tok sin idrettslærerutdanning i Sverige. I dag er han lærer ved Belset skole i Bærum.

– Du må få med at jeg har fantastisk flinke og ivrige elever. Mange dager er hektiske, men jeg trives godt på jobb.

 

Breddeidrett

Curling er en voksende idrett i Norge, men har nok fått mest oppmerksomhet hver gang det har vært vinter-OL.

– Hva skal til for å lykkes i curling?

– Ballteft, mykhet og bevegelse. I tillegg trenger en samspill, gode strategiske evner og sosiale antenner, forteller den tidligere curlingspilleren og blir helt stille i andre enden av telefonrøret.

– Nå måtte jeg tenke meg om, og spørre meg om jeg har alt det der. Det høres voldsomt ut, men da jeg var aktiv tilegnet jeg nok meg de fleste av disse ferdighetene, tror Lars, som var viseskip på laget.

Skip, eller lagkaptein, var Pål Trulsen, som også er Lars’ svoger.

– Ja, jeg er gift med tvillingsøsteren til Pål.

Lars har spilt på landslaget både for Sverige og Norge og tatt EM-gull for begge nasjonene.

 

Gymlærer

Selv om kosten er lagt bort, følger Lars fortsatt med på hva som skjer innen idretten han dyrket fram til han la opp i 2007.

– Jeg er nede i hallen på Snarøya og ser på. Det er en idrett i blomstrende vekst. De siste årene er det bygd flere nye curlinghaller. Curling er en idrett alle kan utøve, og flere med ulike funksjonshemninger driver med curling, sier Lars.

– Har du hatt skader?

– Jeg sliter litt med ryggen. I dag er det nærmest en folkesykdom, men det kan nok stamme fra da jeg drev med curling. Men det er en utrolig morsom idrett å drive med.

– Hvordan tror du det går med Norge i OL?

– Herrelaget tar medalje, helt sikkert, de er så rutinerte.

– Hvilke bukser kommer de til å stille med?

– Jeg har spurt en på landslaget, og han sa at han hadde sett dem og at de var knallfine. Han ville ikke si hvordan de så ut. Jeg er sikker på at de ikke har ensfargede bukser som vi hadde da vi tok OL-gull, sier den tidligere OL-mesteren.