KS: Mye er allerede avklart for tariffoppgjøret

Det partene avtalte i fjor, gir allerede et godt lønnsoppgjør for kommunalt ansatte i år, uttaler KS.

Publisert

- Partene har drøftet tallene for kommunesektoren, og vi er enige om de økonomiske forutsetningene for årets oppgjør, sa forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, da tariffoppgjøret for kommuneansatte startet i dag.

Unio kommune

  • Tariffoppgjøret 2015 starter 23. april kl. 10.00.
  • Frist for partene å bli enige i årets oppgjør er torsdag 30. april klokken 24:00
  • Unio kommune forhandler for om lag 128.200 ansatte i kommunal sektor.
  • Unio er hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede og Norges nest største hovedorganisasjon på arbeidstakersiden, med totalt nesten 332.000 medlemmer i 12 ulike medlemsforbund.
  • Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, der det i hovedsak forhandles om lønn.
  • Forhandlingsleder for Unio kommune er Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet.

 

Innstilt på å unngå Riksmekleren

KS skriver på sine nettsider at lønnsrammen i fjor ble noe lavere enn i frontfaget på grunn av streik. Samtidig førte fjorårets forhandlinger til at kommuneansatte i år får lønnstillegg som ligger noe over, uttaler KS.

- Nå har vi mottatt krav fra alle partene. Vi skal selvfølgelig studere dem og gi vår respons. Vi er veldig innstilt på at partene i år skal klare å komme fram til en løsning uten å ta turen til Riksmekleren, sier Sundnes.   

 

- Utdanning må lønne seg

Unio krever en lønnsutvikling for lærere, barnehagelærere, sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og andre med høyere utdanning, som er på linje med lønnsutviklingen for kommunale ledere og andre grupper som bare forhandler sin lønn lokalt.

– Skal kommunene få den kompetansen de trenger for å løse sine oppgaver, må høyere utdanning gi bedre lønn, sier Unio kommunes forhandlingsleder, Ragnhild Lied.

Lønnsgapet mellom grupper med høyere utdanning i kommunal sektor og tilsvarende grupper med like lang utdanning i privat sektor er svært stor og økende, ifølge Unio som mener lønnsgapet må reduseres.

Lied mener det vil være avgjørende for å minske lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

– Unio erkjenner at det ikke er rom for de store tilleggene i år, utover de lønnstilleggene som allerede er avtalt for 2015, men vi forventer at arbeidsgiverne tar et krafttak for bedre lønn i 2016, sier Lied.

Unio krever at kommunene må ta et krafttak under hovedoppgjøret til neste år.

– Det må mer lønn til for at kommunene skal greie å rekruttere og beholde kunnskapsrike ansatte med høy utdanning, som lærere i barnehage og skole, sykepleiere og andre helsearbeidere. Et krafttak for bedre lønn fra 2016 må til for å sikre nødvendig kompetanse og dermed kvalitet i det kommunale tjenestetilbudet.

 

Andre krav

Unio krever at det partssammensatte utvalget som utredet et nytt lønnssystem for KS-området videreføres for å følge opp implementeringen av dette systemet. Utvalget må i tillegg utrede forslag til justeringer av systemet foran hovedtariffoppgjøret i 2016.

Mange kommuner og fylkeskommuner sliter med å rekruttere flere av Unios medlemsgrupper. Tall fra både Statistisk sentralbyrå og KS viser at rekrutteringsutfordringene vil være betydelige for høgskole- og universitetsutdannede i kommunal sektor framover, ifølge unio.no.

Det ble allerede i hovedoppgjøret i 2014 avtalt sentrale lønnstillegg som skal gjelde fra 1.5.2015 og et nytt lønnssystem som skal gjelde fra 1.5.2015

Neste plenumsmøte er torsdag 30. april kl 10.00 

Powered by Labrador CMS