Her er sjakk obligatorisk i skolen

I Armenia har de gjort sjakk til en obligatorisk del av undervisningen. USA og Storbritannia har også store prosjekter for sjakk i skolen.

Armenia er en av verdens sterkeste sjakknasjoner. De har også en av verdens aller fremste spillere i Levon Aronian.

Magnus Carlsen duellerer igjen mot inderen Viswanathan Anand i VM-kampen i sjakk.

VM-kampen spilles i Sotsji i Russland 7.-28. november.

Utdanning vil i VM-perioden publisere flere saker om bruk av sjakk i skolen.

Her er de offisielle nettsidene om VM-kampen.

Følg Utdannings serie om Sjakk i skolen på utdanningsnytt.no/skolesjakk.

I 2011 bestemte regjeringen at sjakk skulle inn på pensum i grunnskolen, noe de investerte over 10 millioner kroner i. Sjakk er gjort obligatorisk for andre-, tredje- og fjerdeklassinger.

– Armenias erfaringer med å undervise sjakk i skolen er et godt eksempel for hele verden, sa Magnus Carlsen til News.am Sport, da han besøkte Armenia tidligere i år.

Les også: Sjakkforbundet forbereder storsatsing på sjakk i skolen.

Ønsker ikke obligatorisk sjakk

BBC rapporterte at sjakk for armenerne er en nasjonal besettelse som nå har fått innpass i skolene. Sjakk i skolen-programmet i Storbritannia, Chess in Schools and Communities, tok også initiativ til å få sjakk til å bli obligatorisk for 6- eller 7-åringer også der. 

Han møtte imidlertid motstand mot akkurat det.

– Det er en rekke ting som kunne gitt gunstige virkninger gjennom å være obligatorisk, så jeg spør meg om det vil være riktig (å gjøre sjakk obligatorisk i skolen), sa stormester og sjakkommentator for Times, Raymond Keene, til BBC.

Generalsekretæren for The National Association of Head Teachers, Russel Hobby, ville ikke støtte å ta sjakk inn som et obligatorisk fag i skolen.

– Vi vil ikke ha flere obligatoriske fag, sa Hobby til BBC.

Les også: Vil ha stortingsdebatt om sjakk i skolen.

Sjakkforskning

Chess in Schools and Communities gir nå et sjakktilbud til over 250 britiske skoler, og de har som mål å nå ut til 400 skoler innen høsten 2015. I starten av desember arrangerer de til og med en egen konferanse om sjakk og matematikk i London.

De har også fått bevilgninger til et stort forskningsprosjekt, og Institute of Education er derfor i gang med en stor studie på sjakk i grunnskolen i Storbritannia. 100 skoler er involvert, og forskerne vil undersøke om bruk av sjakk i undervisningen en time i uka gjennom 30 uker vil føre til bedre skoleresultater. 

Interaktivt sjakkprogram

Ifølge nyhetsbyrået Reuters øker populariteten til sjakk også i USA, og barn og unge under 20 år utgjør rundt 60 prosent av medlemmene i det amerikanske sjakkforbundet.

– Jo flere barn som spiller, dess flere personer legger merke til dette, sa Marley Kaplan, lederen for sjakk i skolen-programmet i New York City, til Reuters i august i år.

I New York har de drevet med sjakk i skolen siden 1986, og siden den gang har nærmere en halv million barn og unge lært sjakk gjennom programmet.

I USA satses det også stort gjennom programmet First Move, og Magnus Carlsen er en av dem som støtter initiativet. First Move ønsker å få sjakk inn i skolen for andre- og tredjeklassinger, og organisasjonen har laget et interaktivt sjakkprogram som brukes i tusenvis av amerikanske grunnskoler.

De har som mål å samle inn rundt 30 millioner kroner for å få First Move ut til en halv million elever innen 2017.

Les også: Sjakkinteressen bobler blant de yngste.