Sjakkforbundet forbereder storsatsing på sjakk i skolen

Magnus Carlsen skaper sjakkfeber i Norge. Men vi er et u-land på skolesjakk, ifølge generalsekretæren i Norges sjakkforbund.

Publisert Sist oppdatert

I dag åpner sjakk-VM i Sotsji i Russland hvor Magnus Carlsen igjen skal duellere mot inderen Viswanathan Anand. Utdanning vil i VM-perioden publisere flere saker om bruk av sjakk i skolen.

I sjakkretser snakker man nå om Carlsen-effekten. Sjakkinteressen har økt kraftig blant barn og unge.

– Vi har hatt 25 prosent økning i medlemstallene i år, og det er unikt. Så mange medlemmer har vi ikke hatt siden tidlig på 1990-tallet, sier generalsekretær i Norges sjakkforbund , Geir Nesheim, til Utdanning.

Nå vil forbundet gripe muligheten til å øke interessen ytterligere gjennom en satsing på skolesjakk.

– Vi er i gang med arbeidet med et kraftig fremstøt på dette området, sier Nesheim.

5000 gratis sjakkbrett

Norges sjakkforbund har allerede gjennomført et treårig prosjekt på sjakk i skolen som ble avsluttet sommeren 2013. Det ble da gitt sjakkopplæring til tusenvis av skolebarn og fem tusen gratis sjakkbrett ble delt ut til skoleklasser. Lokale turneringer for 2400 elever ble arrangert gjennom prosjektet. Geir Nesheim. (Foto: Norges sjakkforbund)

– Det ga oss et grunnlag for å forstå hvordan dette kan fungere. Særlig Buskerud og Troms gjennomførte store tester på sjakk i skolen. I etterkant av suksessen til Magnus Carlsen har vi styrket administrasjonen i Norges sjakkforbund, og vi planlegger nå et nytt skolesjakkløft som settes i gang veldig snart, sier Nesheim.

Sjakk på pensum

Han viser til at det er interesse for dette blant sentrale politikere, og at temaet er i vinden internasjonalt.

– I EU snakker de nå om å innføre sjakk som en del av pensumet i skolen, og i USA har allerede halvparten av statene sjakk på pensum. Norge ligger litt etter når det kommer til arbeidet med sjakk i skolen, sier Nesheim.

Han sier det er stor interesse for å samarbeide med Norge om dette.

– Vi har verdensmesteren i sjakk, noe som gjør at mange er interesserte i et samarbeid. Vi er klar over at det er sjakk i skolen-prosjekter i Danmark og Sverige, og disse har vi kontakt med, sier Nesheim.

Har du et tips eller gode historier om bruk av sjakk i skole eller barnehage? Ta kontakt med Utdannings journalist på jj@utdanningsnytt.no .

Powered by Labrador CMS