SV-leder Audun Lysbakken frykter at private barnehagegiganter kan true mangfoldet i sektoren. Arkivfoto: Utdanning
SV-leder Audun Lysbakken frykter at private barnehagegiganter kan true mangfoldet i sektoren. Arkivfoto: Utdanning

Lysbakken: – Private barnehager truer mangfoldet

Private barnehageaktører som vokser seg stadig større, er en trussel mot mangfoldet, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Han reagerer skarpt etter at Dagens Næringsliv fredag gjorde kjent at ekteparet bak Norges største barnehagekjede, Læringsverkstedet, har hatt ett overskudd på over 100 millioner kroner før skatt så langt i år.

– Disse tallene viser hvor store penger som er i omløp i de kommersielle barnehagene, sier Lysbakken til NTB.

– De store selskapene kjøper opp barnehager i høyt tempo, og dermed samles mer makt og mer penger på færre hender. Utviklingen truer mangfoldet i sektoren, ikke minst de private ideelle aktørene, mener han.

Ekteparet Randi og Hans Jacob Sundby startet barnehagekjempen i 2003 da de kjøpte sin første barnehage i Kristiansand. Paret eier nå 200 barnehager, med over 17.500 barn.

Ifølge DN er Læringsverkstedet blant dem som tidligere har advart mot den nye bemanningsnormen, fordi den vil øke selskapets lønnskostnader. Det er påfallende, mener Lysbakken.

– Det viser behovet for å sikre at penger bevilget til barnehage faktisk kommer barna til gode. Et forbud mot profitt er og blir den mest effektive måten å sikre at hver eneste krone foreldre og fellesskapet betaler til barnehage, faktisk blir brukt på barnehage, sier SV-lederen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS