Unødvendig belastning, mener foreldreutvalg om PBL-aksjon i private barnehager

Rundt 1000 private barnehager deltok i aksjonen til Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og stengte klokken 14 onsdag denne uka. Foreldreutvalget for barnehager mener det var unødvendig å aksjonere på denne måten.

Publisert

PBL oppfordret alle sine rundt 2000 medlemsbarnehager til å stenge dørene klokken 14 onsdag denne uka i en protestaksjon. Bakgrunnen er at regjeringen vil kutte i pensjonstilskuddet til private barnehager. Ifølge PBL deltok rundt 1000 barnehager i aksjonen.

Aksjonen har skapt stor debatt, med både støttereaksjoner og sterk kritikk. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har vært kritisk til at PBL skyver barn og foreldre foran seg i en slik aksjon.

– Det setter mange i en vanskelig situasjon i en pressa hverdag, sa hun til NRK tidligere i uka.

– Unødvendig

Administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe, sier til barnehage.no at stengingen er et lite problem sammenlignet med hva slags konsekvenser det foreslåtte kuttet vil få for kvaliteten i private barnehager.

– Det er regjeringens politikk som rammer foreldre og barn, ikke PBLs aksjon, sier Lindboe til barnehage.no.

Foreldreutvalget for barnehager (FUB) har gått hardt ut mot aksjonsformen etter å ha blitt kontaktet av flere frustrerte foreldre. De viser blant annet til at flere foreldre ikke har sykedager igjen etter et år med pandemi, at foreldre reagerer på å ha fått kort varsel og dårlig informasjon og at de opplever at barnehager skyver barn og ansatte foran seg i en politisk aksjon.

– Det har vært en tøff høst for barn, foreldre og ansatte. Når vi vet hvor hardt foreldrene allerede er rammet, synes vi i FUB at det er unødvendig å aksjonere på denne måten, sier FUB-leder Einar Olav Larsen i en pressemelding.

Valgte fakkeltog

Men flere foreldre har også gitt støtte til aksjonen.

– Det gir ikke samme effekt å protestere i stillhet hjemme i stua. Om noen føler seg tråkket på, så bidrar det til at man oppnår debatt, sa David Johann til barnehage.no da han hentet barna tidlig i Trålveien barnehage i Bodø onsdag.

Styrer i barnehagen, Linda Jensen Horn, sier hun ikke har fått negative reaksjoner på aksjonen.

– Det er ingen som har meldt fra om at de ikke kommer til å hente ungene tidligere i dag. Noen har hatt praktiske utfordringer og derfor vært usikre på om de kom til å rekke det. Men ingen har meldt at de ikke støtter aksjonen. Responsen har vært udelt positiv, sier Horn til barnehage.no.

Tjodmarka barnehage i Sola kommune i Rogaland valgte å gå i fakkeltog istedenfor å stenge barnehagen, melder Stavanger Aftenblad.

– Jeg er drittlei av å måtte forklare at vi trenger penger for å drive barnehage, sier daglig leder og eier Ragnhild Eielsen Wiig til avisen.

Hun sier de først planla å stenge, slik PBL oppfordret til, men at den aksjonsformen kjentes feil.

Barnehagen er livsverket vårt, og noe vi eiere og personalet har bygget sammen med foreldrene. Da kunne vi ikke stenge og sende dem og barna hjem. Dette måtte vi gjøre sammen. Dette er en utrolig viktig sak, det handler om kvaliteten på barnas tilbud, sier Wiig til Stavanger Aftenblad.

Ikke alle støtter

Men heller ikke alle private barnehager har vært positive til aksjonen.

Bjarne Stenersen, daglig leder i IBID, en medlemsorganisasjon for ideelle private barnehager, sier til avisen Nordlys at dette ikke er rett aksjonsform, selv om de er enige i at noe må gjøres med finansieringssystemet.

– Vi er kritiske til at PBL oppfordrer til å bruke barn og foreldre i en politisk budsjettkamp på denne måten, sier Stenersen til Nordlys.

Powered by Labrador CMS