Annonse

Katrine Vellesen Løken, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, holder innlegg på NHOs årskonferanse 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Barnehagelæreren er nøkkelen for at ungdommer lykkes

Stadig færre unge er i arbeid, og frafallet fra videregående skole har vært et tema i årtier. Sats på kvaliteten i barnehagen, så løser en mye av de utfordringene, mener en professor.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

Professor Katrine Vellesen Løken holdt i dag et innlegg under NHOs årskonferanse i Oslo.

– Tallene på unge som faller fra i skolen og ikke kommer i jobb, er økende. De unge har et langt yrkesliv foran seg, og en bør satse ekstra på å få dem i jobb og med å lykkes på skolen, sa Løken til landets bedriftseiere, politikere og andre som hadde funnet veien til konferansen.

 

 

Frafall i videregående

Til daglig er Katrine Vellesen Løken ansatt ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Hun ble i 2015 Norges yngste kvinnelige professor i økonomi. Hun er særlig kjent for sin forskning på effekten av statlig velferdspolitikk og hvilke konsekvenser endringer i fødselspermisjon, fedrekvote og barnehagedekning har på innbyggerne.

– Skal en hindre frafallet i videregående skole, må en satse på kvaliteten på barnehagene. Tidlig innsats er det viktigst målet, og en må tenke langsiktig. Gode barnehagelærere er nøkkelen for om vi lykkes i fremtiden, sier Løken.

 

Fjern avgift på unge

Et annet tiltak forskeren foreslo for å få flere unge i arbeid var å fjerne arbeidsgiveravgiften på unge arbeidstakere.

– I Sverige har de gjort et forsøk med dette. Det har vist at det virker. Flere unge kom i arbeid, og det førte ikke til at arbeidsledigheten steg blant andre arbeidsgrupper. Så jeg og mine kollegaer mener at dette burde vi også gjøre et forsøk med i Norge, sier Løken.

Hun foreslo også et ekstra jobbskattefradrag for lavtlønnede, slik at det blir enda mer lønnsomt å jobbe.

 

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!