På nettsiden til Oslo Symposium presenteres kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mellom TV-predikant Jan Hanvold og Svein-Magne Pedersen som hevder å drive helbredelse via telefon og internett. Fotomontasje med skjermdump fra oslosymposium.no: Utdanning.

Kritikere mener Røe Isaksen bør holde seg unna konservativ kristenkonferanse

Flankert av bilder av en TV-predikant og en som driver helbredelse via telefon er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen blant trekkplastrene på årets Oslo Symposium.

Publisert

Oslo Symposium arrangeres på Folkets Hus i Oslo 3. og 4. mars. I Dagsavisen denne uka er tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, kritisk til at flere politikertopper deltar på et arrangement som er en del av et høyreorientert kristent miljø i Norge. Han kaller det et grumsete landskap for politikere å delta i.

– De forfekter en sterk oppfatning om hvordan Gud griper inn i konkrete, politiske prosesser. De har også et veldig unyansert forhold til en del politiske spørsmål, og da særlig det som berører Israel. Teologi og politikk blandes sammen på en utilbørlig måte, slik vi også ser det i en del miljøer i USA.  Når toppolitikere deltar, kan det skapes en mistanke om at de stiller seg bak en slik tenkning, sier Simonnes til Utdanning.

 

– Lett å bli brukt

Blant dem som holder taler på konferansen, er statsråd Sylvi Listhaug, KrF-leder Knut Arild Hareide og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.  

– Burde kunnskapsministeren droppet å tale på arrangementet?

– Jeg vet at Torbjørn Røe Isaksen ikke står for den type teologi. Men det handler om å velge hvilke miljøer en vil være representert i. Dette miljøet legger opp til en polarisering i politikken basert på Guds inngripen i samfunnsspørsmål og i historien. Etter min mening bør det være noe både en statsråd og en KrF-leder tenker gjennom før de stiller opp, sier Simonnes.

Han sier arrangørene også har en politisk agenda hvor det viktigste er å unngå en regjering fra venstresiden.

– Det er en utvikling vi ser fra USA, hvor det er en sammenblanding av religion og politikk, og de fleste ser hvor problematisk det kan bli, sier Simonnes.

– Noen av talerne på disse konferansene er personer som hevder å helbrede syke gjennom bønn og samler inn penger for dette. Er det noe politikerne som deltar bør være skeptiske til å bli assosiert med?

– Folk må få lov til å be om hva de vil, men jeg vurderer helheten i arrangementet. Det har en så sterk teologisk og politisk slagside at jeg som politiker ville ha tenkt meg godt om for å delta. Her er det lett å bli brukt. Det er bare å ta en titt på markedsføringen av symposiet og hvordan politikerne brukes for å skaffe ekstra oppmerksomhet og blest, sier Simonnes. 

 

Røe Isaksen og predikantene

Talerlisten på konferansen inkluderer blant annet mannen bak den kristne kanalen Visjon Norge, Jan Hanvold, som nylig fikk et kraftig kritisk søkelys på sin virksomhet gjennom Brennpunkt-dokumentaren «Pengepredikanten». Der ble det avdekket hvordan pastoren har samlet inn hundrevis av millioner gjennom predikantvirksomheten og bygd opp et privat eiendomsimperium.

I en fotomontasje som ruller over nettsiden til Oslo Symposium er Torbjørn Røe Isaksen plassert mellom Jan Hanvold og predikanten Svein-Magne Pedersen. Pedersen tilbyr forbønn for syke mennesker over internett og telefon mot betaling. «Gjennom hans forbønn er mange blitt friske», står det på nettsidene til Misjonen Jesus Leger.

Pedersen er ikke med som taler på årets konferanse, men han holdt innlegg på samme konferanse i 2015. Også da var Torbjørn Røe Isaksen på talerstolen.

 

– Gir legitimitet

Oslo Symposium kaller selv arrangementet et sted for verdikonservative og kristne verdier. Arrangører er Internasjonale Kristne ambassade Jerusalem (ICEJ), Norge i dag og Kristenfolket, som alle er regnet som svært konservative kristne organisasjoner med kontroversielle standpunkter i en del saker.

Andreas C. Halse, tidligere leder i Sosialistisk Ungdom som i dag jobber med faglige rettigheter og internasjonal politikk som daglig leder i Svenssonstiftelsen, har vært svært kritisk til politikerne som deltar. «At regjeringsmedlemmer ukritisk stiller opp på et slikt arrangement, er å gi legitimitet til et verdenssyn ansvarlige politikere var mer opptatt av å bekjempe enn å støtte opp under», skriver han i et innlegg i Aftenposten tidligere i år.

 

Kritisk til helbredelse mot penger

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til Utdanning at han tenker seg grundig om før han svarer ja til denne type konferanser.

– Men min vurdering er at dette er et arrangement som er helt greit å være med på. Det er et åpent arrangement, alle talene legges ut på nett etterpå, og alle kan gå inn og se hva jeg sa. Hadde det vært et lukket arrangement, ville det vært uaktuelt å delta, sier Røe Isaksen.

Han har deltatt på Oslo Symposium flere ganger tidligere.

– Det har også Erna Solberg, Siv Jensen, Knut Arild Hareide, Ola Borten Moe, Erik Solheim og flere andre. Jeg takker ja til dette på samme måte som jeg ville takket ja hvis en moské inviterte meg til debatt eller foredrag, eller en kristen sommerleir med lovsang og bønn. Det er selvfølgelig ikke fordi jeg er enig i alt de står for, men det tror jeg arrangørene vet godt, sier Røe Isaksen.

– Du framstilles som en av hovedattraksjonene for konferansen i en fotomontasje mellom en telefonhelbreder og en TV-predikant. Har du noen betenkninger med det?

– Det er all mulig grunn til å være kritisk til at løfter om helbredelse kobles til penger. Jeg er også kritisk til det. Men det at andre deltakere på arrangementet driver med ting jeg ikke støtter, er ikke en grunn til å si nei til å stille opp. Så går det selvsagt en grense et sted for hva jeg vil stille opp på, sier Røe Isaksen.

– Hvor går den grensen?

– For å ta et tenkt eksempel, ville jeg ikke stilt opp på et lukket møte i regi av noen som kalte seg Arisk motstandsfront. Neppe på et åpent møte heller, litt avhengig av kontekst, sier Røe Isaksen.

 

– Skal snakke om skole

Røe Isaksen mener miljøet rundt Oslo Symposium representerer et ganske stort miljø i Norge.

– Og de fortjener også å få folkevalgte på besøk, sier han.

Angående kritikken fra Helge Simonnes peker han på at den først og fremst går på at arrangørene representerer en politisk agenda.

– Skal vi som folkevalgte ha veldig høye krav til arrangører og sammensetning av program for å stille opp på noe? Det mest problematiske her er ikke de politiske meningene, selv om jeg er grunnleggende uenig i dem, men at enkelte av talerne er kontroversielle. Men det ville være feil om jeg skulle si nei til å delta på et arrangement fordi jeg ikke vil være på samme scene som noen som mener håpløse ting, sier Røe Isaksen.

– Du sier du er grunnleggende uenig i mye av arrangørenes tankegods – er det noe du vil ta opp i talen din?

– Jeg kommer til å snakke om skolepolitikk og litt om fornyelsen av den generelle delen av læreplanen. Jeg kommer for eksempel ikke til å ta opp min langvarige kamp for ekteskap for homofile. Det er ikke tema her, sier Røe Isaksen.

– Hvorfor ikke det?

– Det er ikke det jeg er invitert for å snakke om. Jeg går ikke dit for å bruke en halvtime på å fortelle hva jeg er uenig med andre talere om, sier Røe Isaksen.

 

 

– Simonnes vil stemple

Leder for Oslo Symposium, Bjarte Ystebø, sier han ikke er overrasket over kritikken fra Helge Simonnes.

– Dette er en metode Simonnes alltid har brukt. Han vil stemple hvilke personer som er innenfor og utenfor det gode selskap. Heldigvis har norske politikere en mer utviklet demokratisk sans, og de forstår at de som politikere taler om det som ligger dem på hjertet til dem som vil lytte. Ut over det hefter de ikke for andre standpunkter enn sine egne. Det forstår både de som kommer på Oslo Symposium og taler, og de som sitter i salen, sier Ystebø til  Utdanning.

Han mener Simonnes' beskrivelse av miljøet passer dårlig.

– Vi anvender ikke den type retorikk som han anklager oss for i den politiske samtalen. Når det gjelder Israel og Midtøsten, regner jeg med at som kristne deler Helge Simonnes og jeg syn på at Gud har en plan for det som skal skje der nede i framtiden, og den er det bare Gud som skal stå til ansvar for, sier Ystebø.

– Hvordan vil du selv definere det kristne miljøet rundt Oslo Symposium?

– Det er preget av dyp kjærlighet til fedrelandet og en sterk tro på at Norge er et land som har vært velsignet av de kristne verdiene. At Norge er et av verdens beste land å bo i, er en frukt av vår kristne kultur og disse verdiene. Derfor er det avgjørende for framtiden å ta vare på disse verdiene, sier Ystebø.

– Hvorfor inviterer dere ikke politikere også fra venstresiden?

– Vi har gjort det tidligere, og vi vil gjøre det igjen. Men vi har et klart politisk budskap ved dette valget. Vi ønsker et ikke-sosialistisk flertall som skal gi en ikke-sosialistisk regjering. Det ber vi ikke om unnskyldning for, sier Ystebø.

– Kontroversielle predikanter som Jan Hanvold og Svein-Magne Pedersen er blant dem som har holdt taler på Oslo Symposium. Forstår du at folk reagerer på at toppolitikere deltar i miljøer hvor personer som hevder å helbrede folk deltar?

– Det siste er ikke spesielt kontroversielt. Det er klassisk kristen lære som Mesteren også praktiserte. Jeg mener vi må spørre oss hvilket land vi vil ha. Skal noen grupper stemples til å være utenfor, slik at vi ikke kan dele talerstol og snakke sammen med andre grupper. Eller skal vi være et land hvor forskjellige grupper møtes og bærer fram budskap med et visst mangfold. Jeg er overbevist om at Simonnes vil ha det første, mens vi tror på mangfoldet som blant annet den kristne bevegelsen utgjør, sier Ystebø.

Powered by Labrador CMS