Legatvinnerne med sin medforfatter: Odd Toralf Hushovd, Anne-Margrethe Brandt (som representerte sønnen Harald Brandt) og Cathrine Wahlstrøm Tellefsen. Foto: Arne Solli

Realister hedret med William Nygaards legat

Harald Brandt og Odd Toralf Hushovd er tildelt William Nygaards legat 2017. De to har skrevet en rekke lærebøker innen kjemi og naturfag for videregående skole.

Odd Toralf Hushovd er lektor ved Ås videregående skole i Akershus og har i mange år undervist i naturfagene, både på studieforberedende og yrkesfaglig studieprogram – tillegg til sitt lærebokforfatterskap.

William Nygaards legat

William Nygaards legat ble opprettet i 1972 i forbindelse med Aschehoug forlags 100-årsjubileum. Legatet på 50.000 kroner og et diplom tildeles årlig forfattere av eller bidragsytere til skolebøker, lærebøker og fagbøker utgitt av Aschehoug forlag. Legatet kan ikke søkes, og det er styret i forlaget som bestemmer hvem som skal få det. (Kilde: Aschehoug).

 

Harald Brandt underviser i Danmark, som lektor ved lærerutdanningen i Århus, og han har i mange år undervist både i videregående skole og i lærerutdanningen både i Norge og Danmark, parallelt med lærebokforfatterskapet. Brandt og Hushovd har samarbeidet siden 2005.

Legatet, bestående av 50.000 kroner og diplom, ble delt ut av Aschehougs konsernsjef Mads Nygaard på Aschehoug Undervisnings hagefest i juni. Nygaard slo fast at forfatterduoens læreverk står sterkt i norsk skole, og at de to utgjør et «faglig og pedagogisk bunnsolid forfatterlag», og at læreverkene deres «mottas med begeistring av elever og lærere».

– De tør å forenkle, men slik at det fremdeles er relevant for elevene, og uten at det går ut over fagligheten, sa Anne Mette Engvik, forlagssjef i Aschehoug Undervisning.

Hun sa også at de to har vist stor interesse for å aktualisere og oppdatere Aschehougs digitale læremidler innen naturfag og kjemi, og at verkene deres er blitt digitale bestselgere for forlaget i en årrekke.

 

– Laginnsats

Hushovd var med på hagefest, men ikke Brandt; han var i Århus, opptatt med veiledning av studenter. Hans mor Anne-Margrethe Brandt mottok legatet på vegne av sin sønn.

Hun beskrev ham som nærmest oppvokst i Aschehoug, med en far som selv var lærer i naturfag og kjemi – og som skrev lærebøker for Aschehoug. Da faren døde, fikk sønnen Harald umiddelbart oppgaver for forlaget, ifølge Anne-Margrethe Brandt.

– Harald framhever gjerne de mange gode forlagsfagfolkene. Han så også arbeidet med å skrive lærebøker som en teaminnsats, og han satte samarbeidet med sitt team, Odd og Cathrine, høyt, sa hun.

Cathrine vil si Cathrine Wahlstrøm Tellefsen, selv mottaker av William Nygaards legat i 2011, og sammen med Brandt og Hushovd forfatter av Naturfag 5 og Naturfag SF.

Powered by Labrador CMS