Teamlederen for sommerbarnehagen på Tøyen, Nina Alvheim, er strålende fornøyd med oppstarten. Foto: Kari Oliv Vedvik

Sommerfryd i barnehagen

Barn fra over ti barnehager er samlet i én og samme barnehage i tre uker. Tilbudet er for de barna som ikke har ferie i fellesferien.

Publisert

Med seg har de ansatte fra sin vanlige barnehage, men bygget og omgivelsene er nytt for de aller fleste.

– Det er første året at vi gjør det på denne måten, forklarer teamleder Nina Alvheim, som til daglig er leder av barnehagen vi befinner oss i. Barnehagen heter Sommerfryd og ligger på Tøyen i Oslo.

 

Nøye planlegging

Oslo kommune tilbyr sommerplasser til alle barn som trenger det, det har de gjort tidligere år også. Men i år er det langt flere barnehager som er samlet under ett tak.

– Ja, før var det litt flere som kanskje holdt én avdeling åpen selv, men vi har hatt barn og ansatte hos oss flere somre før. I og med at vi er en av de største barnehagene i vår enhet, var det naturlig at det ble oss. I tillegg ligger vi lett tilgjengelig til, med T-bane og buss rett i nærheten, forteller Nina.

I og med at Nina er en av dem som har vært med på å drive sommeråpen barnehage tidligere, har hun vært med på å planlegge opplegget.

– Skal dette være et godt, trygt, sikkert og pedagogisk bra tilbud, krever det god planlegging.

Blant mange ting de har laget, er et eget fargekodet kart over barnehagen. De ulike avdelingene har sine egne farger.

 

Nesten 100 barn ble meldt på, men det er cirka 70 barn som benytter seg av tilbudet.

– Det vet vi fra tidligere år, at det ikke kommer fullt så mange som det er påmeldt. Ting kan endre seg fra de måtte melde på til det er aktuelt. Vi bemanner etter hvor mange barn som er påmeldt. Alle barn skal ha med seg voksne de kjenner fra før. Det blir jo alltid sykdom, men vi passer på slik at alle har noen de kjenner sammen med seg.

Når Utdanning er på besøk, er det torsdag i den første uka. Alle de voksne har T-skjorter der det enten står «Sommerbarnehage» eller «Teamleder».

– Jeg var veldig spent på mandag da vi startet opp. Det var det nok også mange barn og voksne som var. Det har gått veldig bra. Det jeg ser vi kan bli flinkere på, er å trygge foreldrene. Vi gir jo ut mye skriftlig informasjon, men vi kunne for eksempel tilbudt de som føler behov for det å komme på besøk på forhånd.

 

Nye venner

På mandag kom det en litt engstelig forelder som hadde med seg et barn som også var litt forsiktig og viste at han ikke var helt trygg på om han likte dette.

– I går fortalte foreldrene at han gledet seg stort. Han hadde fått nye venner og hadde det helt topp. Han skulle ha fri i morgen, og det hadde han slettes ikke lyst til. Han hadde mer lyst til å gå i barnehagen. Sånne historier gjør meg skikkelig glad. Jeg hører at for hver dag som går, blir leken ute mer og mer livlig.

 

Nye kollegaer

Vi tar en runde rundt i barnehagen. De fleste sitter og spiser. Men ute sitter en pedagogisk leder og spiser lunsjen sin.

– Hei Petra, har du vognvakt? spør Nina.

Kvinnen nikker på hodet. Ellers i året befinner Petra Mørk seg på Lakkegården barnehage.

– Jeg har vært med på sommeråpen barnehage tidligere. Opplegget i år er enda bedre, det er oversiktlig, og vi har fått tydelige beskjeder om hva som ventes av oss. Det er moro å jobbe med andre og samarbeide med de andre barnehagene, sier Mørk.

Det er utarbeidet en ukeplan, men Nina går ikke inn og detaljstyrer hva de ansatte skal gjøre.

– Jeg stoler på mine pedagoger. De kan sitt fag, sier teamlederen, som utdannet seg til førskolelærer for 21 år siden.

 

Full rulle

Bydel Gamle Oslo har gått til anskaffelse av en egen barnehagebuss. Denne bussen har de til disposisjon den første uka.

– Veldig bra! Det gjør at vi kan komme oss ut i marka for eksempel. Selv om vi har fine turområder innen gangavstand, som Botanisk Hage og Tøyenparken, er det fint at vi kan komme oss litt lengre, forteller Nina.

I sommerbarnehagen er både små og store barn sammen. De er samlet etter hvilken barnehage de går i til daglig.

– Det gjør at de eldste tar litt mer ansvar og hjelper de minste, for eksempel. Men vi har funnet ut at det kan være hensiktsmessig å la de dra på forskjellige turer. Her er det full rulle, og bussen heter nettopp det, «Full rulle».

 

Powered by Labrador CMS