Norsk er det språket som volder minst problemer for ungdommer i andre nordiske land. Men forståelsen av nabospråkene er blitt betydelig svekket i løpet av den siste generasjonen.

Norsk regnes som lettest å forstå blant unge i Norden

Unge i Norden synes norsk er det enkleste språket å forstå. Men alle innrømmer at det er lett å slå over til engelsk når man treffer noen fra de andre landene.

Både svenske, danske, finske og islandske ungdommer synes det norske språket er det enkleste å forstå, viser en undersøkelse gjengitt i Forskning.no.

Samtidig synes en stor andel av norsk ungdom at svensk og dansk er lett å forstå. Også færøyske ungdommer synes at det er enkelt å forstå de andre nordiske språkene. Undersøkelsen er gjort blant 2.000 unge mellom 16 og 25 år i hele Norden på vegne av Nordisk ministerråd.

Blant de svenske sier 80 prosent at det er lettest å forstå norsk. Hos unge dansker svarer 67 prosent at norsk er lettest å forstå. Hos finske som lærer svensk på skolen, svarer 22 prosent at det blant språkene ellers er norsk som er lettest, mens 7 prosent synes dansk er lettest. Blant de islandske synes 45 prosent at norsk er lettest.

Den samme undersøkelsen viser også at befolkningen fort bruker engelsk når de møter noen fra de andre landene. Det gjelder spesielt når det er formelle møter og samtaler.

Samtidig svarer to tredeler at det å forstå skandinaviske språk er en viktig del av det nordiske fellesskapet. Forskning har vist at språkforståelsen mellom folk i Norden er blitt dårligere. Mye har skjedd på bare en generasjon.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS