mor barn skole skole-hjem-samarbeid

Når foreldre må gå i «løvemodus», har skolen sviktet

Debatt: – Foreldre som varsler om alvorlige problemer eller utfordringer, er ikke «brysomme». De er barnets viktigste talspersoner.

Publisert Sist oppdatert

Samarbeidet mellom skole og hjem svikter altfor ofte – særlig for elevene som trenger det mest. Elevombudet og Mobbeombudet i Oslo har gjennom en årrekke mottatt henvendelser som avdekker en tillitskrise mellom skole og hjem. I perioden 2020–2024 har ombudene samlet besvart 3577 henvendelser. I den avsluttende årsrapporten oppsummerer ombudene sine erfaringer.

Selv om de fleste foreldre er fornøyde, viser henvendelsene til ombudene at mange foreldre opplever å stå alene i møte med det som beskrives som et rigid og lite imøtekommende skolesystem. Ombudenes rapport viser et gjennomgående mønster: Foreldre forteller om langvarige kamper for å bli hørt, spesielt når det gjelder barn med særskilt sårbarhet, behov for tilrettelegging eller som opplever utfordringer i skolemiljøet.

Flere sier de må gå i «løvemodus» – presse, kjempe og mase – for å få skolen til å lytte og handle. Det er en kamp som sliter ut familier, og noen foreldre blir sykemeldt eller går ned i stillingsprosent grunnet skolens manglende ivaretakelse av deres barn. Enkelte foreldre har følt seg tvunget til å skaffe advokathjelp, eller å melde skolen til politiet. Da bør det lyse varsellamper hos skoleeier.

Det gjør sterkt inntrykk å lytte til fortellingene fra foreldre som ikke blir tatt på alvor når barnet deres ikke har det trygt. Skolen bagatelliserer ved å si at «alle krangler litt» eller at «det går seg nok til». Vi får tilbakemeldinger på at aktivitetsplaner – som skal dokumentere hvordan skolen jobber for å sikre eleven et trygt og godt skolemiljø – enten er fraværende, eller hverken inneholder konkrete tiltak, tidsfrister, hvem som har ansvaret eller hvordan tiltakene skal evalueres. Tilliten reduseres betraktelig når skolen ber eleven snakke med helsesykepleier eller sosiallærer, uten å gjøre noe med situasjonen rundt eleven. Tiltakene blir kun «snakke-tiltak».

Fra 1. januar inneværende år ble Elevombudet og Mobbeombudet samlet i et nytt ombud; Barnehage-, skole- og lærlingombudet (BSL). BSL skal fremover fortsette å lytte til foresatte som opplever at skolen ikke ivaretar deres barn og hens rettigheter. Det er på høy tid at også skoleeier lytter til foreldre som opplever baksiden av skolesystemet. Tillit bygges gjennom handling, medvirkning og samarbeid. I dette samarbeidet har skolen hovedansvaret.

Foreldre som varsler om alvorlige problemer eller utfordringer er ikke «brysomme». De er barnets viktigste talspersoner. De fleste vil bare én ting: at barnet deres skal ha det trygt og godt på skolen. Når det krever kamp, er det ikke foreldrene det er noe galt med – det er systemet. Skoleeier har ansvar for at skolene har rutiner for å involvere foreldre på en konstruktiv måte, samt hvordan de deler informasjon og jobber med aktivitetsplaner. Hvis skoleeier virkelig mener alvor med elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø, må også foreldrenes stemme tas på alvor.

 

Powered by Labrador CMS