Statsminister Jonas Gahr Støre under Utdanningsforbundets landsmøte.

Støre om skjermbruk i skolen:
– Vi må få kontroll

Statsministeren mener elevene må få slippe skjermer på skolen i mye større grad enn i dag.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke rakettvitenskap å si at med så stor tilgang på skjerm og sosiale medier, så taper lesing, sa Jonas Gahr Støre fra talerstolen.

Støre gjestet Utdanningsforbundets landsmøte mandag ettermiddag. Ett av temaene han var opptatt av å løfte, var de negative sidene skjermbruk kan ha for konsentrasjon og leselyst. 

Støre følger opp ferske signaler fra kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, som vil få på plass en tydelig anbefaling til norske skoler for å unngå mobilbruk. Hun har vist til at mobilen påvirker de faglige resultatene negativt og fører til utenforskap og mobbing. 

– Målet er at vi får bukt med dette og ser på restriksjoner knyttet til mobilbruken i skolehverdagen, har kunnskapsministeren sagt til NRK.

Støre fortalte at han var glad for at den nye kunnskapsministeren har løftet dette temaet. 

– Ungene våre skal slippe det når de er på skolen i mye større grad enn de gjør i dag, sa Støre til applaus fra landsmøtet. 

Han viste til at norske barn leser mindre og dårligere enn før, og pekte på en mulig sammenheng mellom dette og mer skjermbruk i stadig yngre alder. 

– Vi må få kontroll og mestring på hva ny teknologi og skjerm vil si, sa han.

Hvem er på landsmøtet?

Landsmøtet omfatter de 13 medlemmene av sentralstyret og 180 delegater valgt av fylkeslagene. 

I tillegg innkalles én representant for Sami Ossodat / samisk utvalg, tre representanter for studentorganisasjonen og tre representanter for det sentrale pensjonistrådet, alle med tale- og forslagsrett. 

Stemmerett har bare de valgte delegatene og sentralstyret, men sentralstyret har likevel ikke stemmerett i saker nevnt i Utdanningsforbundets vedtekter som omhandler melding og regnskap fra sentralstyret. 

Kilde:  UDF

Powered by Labrador CMS