Steffen Handal holder åpningstale under landsmøte 6. november 2023.

– Aldri har god utdanning vært viktigere enn i dag

– Og aldri har internasjonalt samarbeid vært viktigere enn i dag, sa Steffen Handal i åpningstalen til Utdanningsforbundets landsmøte 2023.

Publisert Sist oppdatert

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal entret scenen på Lillestrøm for å åpne forbundets høyeste organ, landsmøtet.

– Velkommen til dem som skal holde sitt første innlegg på landsmøtet og til oss som skal holde vårt siste, hilste Handal og oppfordret til en applaus til dem som er på landsmøtet for første gang.

Handal snakket blant annet om konfliktene i Ukraina og Midtøsten.

– I en verden der barn, unge og voksne settes opp mot hverandre, er vår oppgave å gjøre barnehagene og skolene til arenaer for fellesskap og samhold. Når informasjon gjøres til upålitelig propaganda som spres både i sosiale medier og fra myndighetene i land i krig, er lærernes oppgave å utvikle kritisk bevissthet og evne til å utforske ulike perspektiver, sa Steffen Handal.

– Når ulikhet blir brukt til å skape hat og frykt, er vår oppgave å finne verdien i mangfoldet, med respekt for hver enkelt. Uavhengig av bakgrunn, etnisitet, kjønnsidentitet eller religion. Lærere må stå sammen – på tvers av grenser, sier Steffen Handal.

Nå er Utdanningsforbundets 7. landsmøte i gang. Det arrangeres hvert 4. år. De neste dagene og frem til torsdag er delegatene samlet på Thon hotel Arena, Lillestrøm.

Stafettpinnen videre 

Dagens ledertrio stiller ikke til gjenvalg , og nye skal dermed velges inn. Dette er derfor Steffen Handals siste tale som UDF-leder til landsmøtet.

– Jeg skulle ønske at Terje, Hege (Skyvulstad og Valås, red. anm.) og jeg kunne overlevere ledelsen av Utdanningsforbundet til neste vakt, med en løsning på hva vi gjør med det store vurderingstrykket i barnehage og skole, med økende stress og press hos barn og unge, med skolevegring og vold i skolen, sier Handal. 

– Jeg skulle ønske at vi visste hvordan vi kunne lage lange køer til lærerutdanningen. Men vi har dessverre ingen quick-fix. Kanskje må Utdanningsforbundet ta i bruk nye virkemidler – jobbe på nye måter?

På tirsdag går UDF et spennende valg i møte. Valgkomiteen har innstilt Geir Røsvoll som leder, og Terje Vilno og Ann Mari Milo Lorentzen som nestledere. Flere fylkeslag mobiliserer imidlertid for å få inn Thom Jambak som nestleder i Utdanningsforbundet istedenfor Terje Vilno. Det er også duket for kamp om å beholde Simon Malkenes i sentralstyret.

Stolt øyeblikk

– Noen av mine stolteste øyeblikk som leder av Utdanningsforbundet, hadde jeg under pandemien, sier Handal.

Mens hverdagen var preget av usikkerhet og frykt – sto lærere og ledere i barnehage og skole som bautaer. De tilpasset seg, de improviserte, de strakk seg langt, - lenger og lengst - for å bringe barn og unge trygt gjennom pandemien.

– Jeg var stolt, men jeg har heller aldri hatt så mange bekymringsrynker, som under pandemien.  Ikke siden krigen, hadde våre medlemmer stått så lenge, i en så krevende og uforutsigbar situasjon. Jeg var bekymret. Når ville boblen sprekke? Når klarer de ikke mer? Når vil mangelen på prioritering av lærernes egen helse, skape et opprør?

Handal pekte på at vi må bruke kunnskapen fra denne tiden til å opprioritere det som ble pekt på i etterkant av pandemien: Vi trenger flere ressurser til å ivareta barn og elevers trivsel og tilhørighet – og dette er minst like viktig som det målbare læringsutbyttet.

Nest størst

– Vi står på skuldrene til de som bygget forløperne til Utdanningsforbundet. Nå er det vår vakt. Nå skal vi gjøre vårt.. Og vi har bygd en bedre organisasjon og en sterkere profesjon for lærere. Nesten 200 000 medlemmer er et solid byggverk. Vi er Norges nest største fagforening og den desidert største profesjonsforeningen, sier Steffen Handal.

Han drar frem flere seiere for organisasjonen sånn som lærernorm, lovnader om å lovfeste at du må ha lærerutdanning for å jobbe som lærer og at barnehagens arbeid hviler på nok utdannede barnehagelærere. 

– Vi har bygget en organisasjon som kan ta oss gjennom perioder med storm og politisk uvær. Vi har alle forutsetninger for å lykkes i det vi bestemmer oss for – sammen!

Hvem er på landsmøtet?

Landsmøtet omfatter de 13 medlemmene av sentralstyret og 180 delegater valgt av fylkeslagene. 

I tillegg innkalles én representant for Sami Ossodat / samisk utvalg, tre representanter for studentorganisasjonen og tre representanter for det sentrale pensjonistrådet, alle med tale- og forslagsrett. 

Stemmerett har bare de valgte delegatene og sentralstyret, men sentralstyret har likevel ikke stemmerett i saker nevnt i Utdanningsforbundets vedtekter som omhandler melding og regnskap fra sentralstyret. 

Kilde:  UDF

Powered by Labrador CMS