– Unge og nyutdanna lærere vet lite om forbundet. Det var først da jeg ble tillitsvalgt at jeg skjønte hva organisasjonen kan gjøre for meg, sier Øystein Lunde (t.h). Han og Arvid Tengesdal mener han forbundet må gi de unge lærerne og barnehagelærerne større plass i forbundsapparatet. Foto: Sonja Holterman

Vil ha flere unge til Utdanningsforbundets landsmøte

- På Utdanningsforbundets landsmøte i 2015 var det fire tillitsvalgte under 35 år. Nå er det på tide å kvotere inn yngre delegater, sier hovedtillitsvalgt på Sola, Arvid Tengesdal (50).

Utdanningsforbundet på Sola i Rogaland tar nå initiativ for å få engasjert de yngre lærerne i Utdanningsforbundet.

– Vi har via valgkomiteen sendt forslag til fylkesstyret om at minst en tillitsvalgt under 35 år skal sendes til landsmøtet i år, sier leder av Utdanningsforbundet på Sola, Øystein Lunde (32).

Både Lunde og hovedtillitsvalgt på Sola, Arvid Tengesdal mener forbundet må gi de unge lærerne og barnehagelærerne større plass i forbundsapparatet.

Lunde er selv en av de få unge lokallagslederne i landet, og han mener det bør bli flere som han.

– Det er et stort problem at vi utdanner lærere som forsvinner til andre yrker. Vi tror at dersom forbundet gir denne gruppen mer oppmerksomhet, vil flere bli i yrket, sier Tengesdal. På Sola mener de at de som vet mest om hva unge lærere trenger fra forbundet, er de unge selv.

– Derfor ønsker vi at flere av de unge skal få dra til landsmøtet og snakke de unges sak, sier Lunde.

 

– Viktig med bred representasjon

Fylkeslederen i Rogaland er enig i at det er viktig å få de unge på banen.

– Jeg tenker i likhet med Sola at det i utgangspunktet er viktig at vi får så bred representasjon som mulig på Landsmøtet. Vi har en jobb knyttet til det å rekruttere og engasjere unge tillitsvalgte, sier fylkesleder Gunn Reidun Tednes Aaserød. Likevel kan hun ikke love at det blir flere unge på landsmøtet.

– Når det er sagt, er Landsmøtet vårt øverste politiske arena. Å være delegat krever kunnskap og mye tid både i forkant, underveis og etter selve møtet. Selv mener jeg at det å være ung som eneste kriteriet ikke er «nok», en bør ha en forankring til organisasjonen gjennom tillitsverv, sier Tednes-Aaserød.

Landsmøtedelegasjonen fra fylkeslagene velges på lagenes egne fylkesårsmøter.

– Jeg regner med at det i likhet som sist, vil bli en debatt om sammensetning. Den diskusjonen ønsker jeg velkommen, sier Tednes-Aaserød.

 

Powered by Labrador CMS