Røe Isaksen: De som tror skolen kan styres som teknisk etat bør ikke styre skolen

I hilsningstalen til landsmøtet ramset kunnskapsministeren opp en rekke nasjonale og internasjonale tester han er for. Han hevder allikevel at det ikke er skolens mål å prestere godt på statistikk.

Publisert

Torbjørn Røe Isaksen fridde til delegatene gjennom å trekke fram barnehagen som en pedagogisk arena og første steg i utdanningsløpet, å si at dannelsesbegrepet er «et av de flotteste begrepene vi har» og å karakterisere avtroppende leder Ragnhild Lied som tøff, men omtenksom.

Han understreket imidlertid at det er for mange elever med kritisk svake resultater i grunnleggende ferdigheter.

– Det er ikke, kan ikke og skal ikke være noe motsetningsforhold mellom skolens utdannelsesoppdrag og skolens dannelsesoppdrag, sa Røe Isaksen.

Han ramset opp at han er for nasjonale prøver, kartleggingsprøver og at Norge skal være med i internasjonale undersøkelser som PISA og Timss.

– Men de som tror at skolen kan styres som teknisk etat, bør verken styre skolen eller teknisk etat, sa Røe Isaksen.

DNs sak om privatskoleinvestorene Peder og Nicolai Løvenskiold, som har tatt ut over 100 millioner kroner på sine statsstøttede privatskoler, nevnte han kun én gang i en bisetning. På gangen etter talen sier Røe Isaksen at han ikke kan gå inn i den konkrete saken, men at det pågår en gjennomgang av regelverket.

– Det vil bli en klargjøring av regelverket for utbytte, sier han.

Utdanning kommer tilbake med en egen sak om statsrådens kommentarer til bråket om kompetansekrav.

Powered by Labrador CMS