Sultprisen for 2011 til Gaute Heivoll

Sultprisen deles ut hvert år av Gyldendals legatstyre, og den skal gå til et eminent, yngre norsk forfatterskap. Prisen på 200.000 kroner gikk i år til Gaute Heivoll.

Gaute Heivoll har gjort seg bemerket i det litterære Norge. Han debuterte i 2002, og allerede da viste han seg som et språklig talent. Mest kjent er han for romanen ”Før jeg brenner ned”. For den fikk han Brageprisen i 2010.

Legatet ledes av kritiker Tom Egil Hverven. Ellers i styret sitter kritiker Kåre Bulie, konsernsjef Geir Mork, professor Tone Selboe, og litteraturviter Tone Vold.
I sin tale under utdelingen listet Hverven opp de litterære sjangre som Heivoll hadde vært innom: Noveller, barnebøker, lyrikk, tekst til danseforestillinger og fire romaner, i alt ti bøker på ni år.

Ifølge Hverven ”kjennetegnes Heivoll som forteller av en solid narrativ autoritet, en fabulerende fantasi og et dypt følt ansvar for det han forteller om. En leser som beveger seg inn i Heivolls litterære univers, kan trygt bli med videre, i tillit til at forfatteren tar en dit han vil, selv om reisen som tilbys sjelden er enkel. Selv korte historier har det med å bevege seg over flere tidsplan, og om landskapet i nær sagt det ene øyeblikket synes magisk og fantastisk, er det i det neste forankret i Vest-Agders geografi, befolkning og kulturhistorie.”

Hverven kom inn på innholdet i ”Før jeg brenner ned”, kanskje Heivolls mest kjente roman. Den har sin rot i en sann historie. En pyroman var går løs i hans hjembygd. Kirka blir også flammenes rov. Bygda er i helspenn på grunn av et menneske som er i grenselandet mellom gal og normal. Et tema som Hverven naturlig ser som en parallell til hendingene på Utøya.

Powered by Labrador CMS